Australska biskupska konferencija službeno je odbacila prijedlog Kraljevske komisije Australije prema kojem državne vlasti mogu kazneno procesuirati slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika za koje su saznali tijekom ispovijedi. Na ovaj potez biskupi su se odlučili osam mjeseci nakon što su u Australiji objavljeni konačni rezultati istraživanja o zlostavljanju djece. Istraživanje je trajalo pet godina, a tijekom njega je obrađeno 26 tisuća mailova i 42 tisuće telefonskih poziva.

Biskupi su u izjavi, koja je danas predstavljena u Sydneyu, odgovorili na desetke preporuka Kraljevske komisije koja je biskupima predložila da se prije donošenja odluke o odavanju ispovjedne tajne konzultiraju sa Svetom Stolicom. U prijedlogu Kraljevske komisije također stoji da se ispovijedi trebaju provoditi „isključivo na otvorenom prostoru”, kako bi osoba koja se ispovijeda bila “unutar jasne linije vidokruga druge odrasle osobe“.

The Guardian piše kako je Australska biskupska konferencija prihvatila 98 posto preporuka, ali je odbijena ona koja se odnosi na odavanje ispovjedne tajne. „U ispovjednoj tajni štitimo djecu i ranjive ljude. Ne mislimo da se zaštita i ispovjedna tajna međusobno isključuju“, stoji u izvješću. Australska biskupska konferencija je u ostatku teksta odgovorila na još 57 preporuka koje se odnose na sigurnost djece, formaciju svećenika i angažiranih laika.

Australski biskupi su, prema preporukama Kraljevske komisije, Svetoj Stolici poslali dopis u kojem traže izmjenu kanonskog zakona tako da se stvori nova serija kanona koji se odnose na seksualno zlostavljanje djece. Također je dogovoreno „kako se svi delikti vezani uz seksualno zlostavljanje djece trebaju artikulirati kao kanonski zločini protiv djece, a ne kao moralni nedostaci ili kršenja ‘posebnih obveza’ klerika u pridržavanju celibata”.

U Australiji se već više od pola godine vodi polemika oko odavanja ispovjedne tajne. Brojni svećenici su izjavili kako bi prije otišli u zatvor nego odali ispovjednu tajnu. Predsjednik Australske biskupske konferencije, nadbiskup Mark Coleridge, izjavio je kako je mnogo svećenika, braće i sestara laika “palo” u svojoj dužnosti zaštite i poštovanja dostojanstva djece. „Brojni biskupi nisu slušali, nisu vjerovali i nisu ništa poduzeli. Ti padovi su pojedinim zlostavljačima omogućili da ponovno zlostavljaju, a to je imalo tragične, ponekad i fatalne posljedice. Biskupi i vodstvo redovničkih zajednica danas upućuju apel: ‘Nikada više’“, rekao je.

Kraljevska komisija je također potvrdila kako je Crkva brojne pedofile sankcionirala tako da ih je samo premještala u druge župe, gdje su oni nastavljali zlostavljati djecu. U pojedinim slučajevima, navode, zlostavljači su, umjesto da su bili prijavljeni policiji, poslani u prekomorske zemlje. „Više neće biti prikrivanja. Nikada se neće događati takvi transferi. Ugled Crkve se više neće stavljati iznad sigurnosti djece“, izjavio je nadbiskup Coleridge.

Na onaj dio izvješća Kraljevske komisije, koji se odnosi na celibat, Australska biskupska konferencija je odgovorila: „Na ovo pitanje bi trebalo upozoriti radnu skupinu Svete Stolice, a poseban naglasak bi trebalo staviti na istraživanje utjecaja celibata na ponašanje počinitelja seksualnog zlostavljanja te utjecaj klerikalizma na institucionalni odgovor na zlostavljanje u Crkvi.“

Nadbiskup Coleridge je na konferenciji za medije još rekao kako je vjerojatnost da će Sveta Stolica promijeniti stav o celibatu „malo vjerojatna“. „Mislim da je brza i dramatična promjena univerzalne discipline klerikalnog celibata malo vjerojatna. Ali postoje određeni ljudi u Rimu, s kojima sam se susreo, koji su mi potvrdili kako i na tom području postoje određena kretanja“, naglasio je nadbiskup Coleridge.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net