Svećenici Južne Australije izjavili su kako bi radije išli u zatvor negoli prekršili ispovjednu tajnu u bilo kojem slučaju.

Svoj su stav izrazili nakon što je Južna Australija usvojila zakon prema kojemu su svećenici dužni prijaviti i ona saznanja o zlostavljanju djece do kojih dođu u ispovjedaonici. Južna Australija se tako pridružila Teritoriju australskog glavnog grada koji je takvu odluku ranije usvojio, a i druge australske države razmatraju usvajanje iste odredbe, među kojima i Novi Južni Wales.

“Država će tražiti od nas, katoličkih svećenika, da počinimo ono što smatramo najtežim zločinom, a ja nisam spreman to učiniti”, izjavio je vlč. Michael Whelan, svećenik iz Sydneya.

“Kada država pokušava zahvatiti u naše vjerske slobode, potkopati srž onoga što znači biti katolikom, mi ćemo se suprotstaviti”, dodao je Whelan.

Izrazio je i zabrinutost u pogledu toga kako će vlasti utvrditi je li svećenik nešto znao ili nije, te je predložio da umjesto prisiljavanja svećenika da krše ispovjednu tajnu, svećenici, ako se zlostavljač ispovjedi, pokušaju smjesta zaustaviti ga u tome.

U iščekivanju očitovanja drugih australskih država o prijedlogu Kraljevske komisije za zakonskim nametanjem kršenja ispovjedne tajne, Whelan je izjavio kako očekuje da će “sve vlasti u Australiji slijediti tu preporuku”, a što se tiče Crkve smatra da ona takve odredbe „jednostavno neće poštivati“.

Podsjetimo, već ranije su zakonske promjene kritizirali i drugi svećenici uključujući i nadbiskupa Canberre, koji je izrazio mišljenje kako će ovakve odredbe narušiti povjerenje vjernika u ispovijed, a, s druge strane, zlostavljači koji bježe pred zakonom, prema nadbiskupovu mišljenju, sigurno se neće doći prijaviti svećenicima.

Ivo Džeba | Bitno.net