Australski premijer najavio je financijski paket od 4,5 milijardi australskih dolara za katoličke i druge nedržavne škole. Ovu odluku pozdravili su predstavnici Nacionalnog katoličkog obrazovnog vijeća, koji su rekli da ovaj plan ispravlja pogreške prisutne u prošlom modelu.

„Obitelji mogu ostvarivati pravo izbora škole samo ako postoji pristupačna alternativa besplatnim javnim školama“, izjavio je Ray Collins, izvršni direktor Vijeća. „Ako su jedina opcija škole s visokom školarinom, izbor imaju samo oni čiji su roditelji dovoljno bogati kako bi to financirali“, dodao je.

Prema novom planu financiranja koji je jučer objavio premijer Scott Morrison, 3,2 milijarde australskih dolara bit će dodijeljeno nedržavnim školama kroz narednih deset godina. Plan uključuje i poseban fond od 1,2 milijarde dolara za podršku školama u ruralnim mjestima, te područjima pogođenim sušama.

Morrison je naglasio važnost mogućnosti odabira škole, potvrdivši pri tome da će vlada i dalje ulagati u državne škole čije će godišnje financiranje sa 7,3 milijarde dolara ove godine do 2029. porasti na 13,7 milijardi.

Brojne katoličke škole bile su nezadovoljne modelom financiranja koji je bio predstavljen prošle godine, budući da su iznosi državne pomoći bili utemeljeni na geografskom položaju škole, a ne na primanjima roditelja. Žalile su se kako su time zakinute, budući da njihovi učenici često dolaze iz siromašnijih obitelji u odnosu na svoje susjedstvo.

Prema podacima Nacionalnog katoličkog obrazovnog vijeća, 765 tisuća australskih učenika pohađa neku od 1741 katoličke škole, što znači da 20 posto australskih učenika ide u katoličku školu, iako je u Australiji samo 23 posto katoličkog stanovništva.

Ivo Džeba | Bitno.net