Asia bibi pakistanski vrhovni sud odgodio raspravu

Pakistanski vrhovni sud je 13. listopada odgodio raspravu o slučaju Asije Bibi, kršćanke koja je 2009. godine nepravedno osuđena na smrt zbog navodnog bogohuljenja. Jedan od trojice sudaca nije želio biti član sudskoga vijeća.

Osvrnuvši se na odgodu suđenja u razgovoru za Radio Vatikan otac Bernardo Cerevellera, ravnatelj agencije Asianews, rekao je kako dopisnici javljaju da jedan sudac, koji je trebao suditi na Vrhovnom sudu, nije želio biti član Sudskoga vijeća, vjerojatno iz straha, jer nije želio ni sjediti u sudnici. Nedostajalo je dakle sudaca za održavanje rasprave. Sudac je svoju odluku obrazložio sudjelovanjem na suđenju za ubojstvo Salmana Taseera, koji je bio guverner Punjaba i branio Asiju Bibi te zbog toga bio ubijen – ustvrdio je otac Cervellera.

Na upit o mogućem razvoju situacije, rekao je da se ništa nije promijenilo, jer su optužbe protiv Asije Bibi neutemeljene, napuhane su kao i problem blasfemije. Zbog blasfemije nitko nije obješen: mnogi su osuđeni, ali nitko nije ubijen zbog bogohuljenja. U tom bi smjeru moglo ići, ili će država naći hrabre sudce koji će reći da su optužbe neutemeljene. To želi Crkva, a žele i brojni liberalni muslimani, koji brane ljudska prava. Muslimanski su fundamentalisti prosvjedovali govoreći kako će blokirati grad i počiniti nasilje, ako se oslobodi Asija Bibi. Mislim da se Pakistanska vlada jako koleba, da ne zna što bi učinila – kazao je otac Cervellera.

Na upit koliko je važno da međunarodna zajednica pozorno prati slučaj, rekao je kako je važnije da međunarodna zajednica, uspostavljajući odnose s Pakistanom, ne osudi Pakistan zbog zakona o blasfemiji, već da mu pomogne osobito u odgoju i u promicanju dijaloga o vrlo važnim ljudskim vrijednostima. Nažalost, neki iz međunarodne zajednice maze Pakistan, jer je nuklearna sila ili jer mu prodaju oružje, a ne žele mu pomoći u promicanju odgoja i u prihvatu pakistanskih etničkih i vjerskih manjina – istaknuo je otac Cervellera.

Na upit koliko osoba sada u pakistanskim zatvorima leži zbog blasfemije, rekao je kako misli da ih ima više stotina. Među njima su i mnogi muslimani, šijiti i suniti. Nisu dakle samo kršćani, hinduisti ili Sikhi. Zašto? Zato što se zakon o blasfemiji često rabi protiv vlastitih neprijatelja. Ima slučajeva da neki poljoprivrednik optuži susjeda za bogohuljenje jer želi kupiti njegovu zemlju. Susjed završi u zatvoru, a on za malo novca kupi njegovu zemlju – zaključio je otac Cervellera.

Radio Vatikan | Bitno.net