Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice predstavio je u utorak novinarima program putovanja koje će za Papu, od 24. do 30. srpnja, biti pokorničko hodočašće, kako bi se nastavio put pomirenja započet posljednjih mjeseci s Métisima, Inuitima i s First Nations, autohtonim narodima pogođenim u kolonijalnim vremenima politikom kulturne asimilacije.

Bit će to „pokorničko hodočašće“ – rekao je to sâm Papa u nedjelju u podnevnom nagovoru. Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni istaknuo je tu posebnost apostolskoga putovanja na kojemu će Papa biti od nedjelje, 24. srpnja, do subote, 30. srpnja, tijekom brifinga na kojemu je medijima predstavljeno to Papino putovanje u sjevernoameričku zemlju.

Riječ je o dugo iščekivanom putovanju koje proizlazi iz pet susreta koje je Papa imao krajem ožujka i u travnju s autohtonim kanadskim stanovništvom Métis, Inuit, First Nations i Métis Manitoba, i čija je svrha susresti i zagrliti te zajednice – kako je objasnio u nedjeljnom nagovoru sâm Sveti Otac.

Njegovo 37. apostolsko putovanje, s motom „Hodimo zajedno“, želi pridonijeti započetom putu ozdravljenja i pomirenja s autohtonim zajednicama koje su u prošlosti ozbiljno oštećene na različite načine, politikama kulturne asimilacije kojima su pridonijeli brojni kršćani, ali i članovi vjerskih ustanova.

Zbog toga neće imati tipičnu shemu papinskih putovanja, nego će biti potpuno usredotočeno na put dijaloga i slušanja, blizine i solidarnosti s kanadskim autohtonim stanovništvom, koji je Papa započeo prije nekoliko mjeseci.

Tim je putom krenuo Ivan Pavao II. u rujnu 1984. godine, kada se susreo s Amerindima i Inuitima, koji su, prisutni u Rimu 22. lipnja 1980. godine na beatifikaciji Kateri Tekakwitha – koju je 21. listopada 2012. kanonizirao Benedikt XVI. – prve domaće svetice u Sjevernoj Americi, zamolili Papu da posjeti njihov teritorij.

Putovanje u Kanadu, drugo je apostolsko putovanje pape Franje ove godine, nakon posjeta Malti, 2. i 3. travnja, te odgode, do novog datuma, putovanja u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan – na kojemu je trebao biti od 2. do 7. srpnja – zbog problema s desnom nogom.

Papa Franjo je drugi papa koji odlazi na kanadski teritorij. Prije njega bila su tri apostolska putovanja Ivana Pavla II.: 1984., 1987. i 2002. godine.

Na poziv građanskih, crkvenih i domorodačkih zajednica, papa Franjo će otputovati u nedjelju u 9 sati iz zračne luke Fiumicino te će, nakon deset sati leta i u vremenskoj razlici od 8 sati manje u odnosu na Europu, stići u grad Edmonton.