Vatikan je ukinuo diplomatski imunitet apostolskom nunciju u Francuskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, objavilo je jučer Ministarstvo vanjskih poslova Francuske.

Nadbiskup Luigi Ventura, 74, pod istragom je zbog četiri navodna slučaja seksualnog uznemiravanja, javlja AFP.

Ministarstvo vanjskih poslova “dobilo je potvrdnu Svete Stolice da je ukinut (Venturin) imunitet” u pismu koje je stiglo prošlog tjedna, 2. srpnja, istaknuo je glasnogovornik.

Francusko tužiteljstvo zatražilo je skidanje imuniteta još u ožujku.

Tužiteljstvo je početkom godine objavilo kako istražuje talijanskog nadbiskupa zbog incidenta koji se dogodio u gradskoj vijećnici prilikom novogodišnjeg obraćanja gradonačelnice Anne Hidalgo.

Tijekom ceremonije, nadbiskup je navodno dirao stražnjicu zaposlenika gradske uprave. Prijava za seksualno napastovanje zaprimljena je 24. siječnja, a sutradan je otvorena istraga.

Kasnije su protiv nadbiskupa prijavu podnijele još dvije osobe zbog “sličnih gesti, ruku na stražnjici ili bedrima”. Spomenuti incidenti navodno su se dogodili prošle godine.

Također, jedna osoba podnijela je prijavu u kanadskom glavnom gradu Ottawi zbog sličnog incidenta. Nadbiskup Luigi Ventura služio je kao apostolski nuncij u Kanadi prije dolaska u Paris.

Skidanje imuniteta pozdravio je Mathieu de la Souchere, jedna od navodnih žrtava koje su podignule prijavu protiv nadbiskupa.

Mathieu je jedan od tužitelja koji su prošlog tjedna zajedno s odvjetnikom putovali u Rim te se sastali s članovima vatikanske komisije koja papi prijavljuje slučajeve seksualnog zlostavljanja.

“Vrlo sam iznenađen jer mi je tijekom proteklih šest mjeseci redovito ponavljano kako nije vjerojatno da će se ukinuti njegov diplomatski imunitet”, istaknuo je.

“Od početka nismo imali nikakvu potporu francuske vlade koja je odbijala zauzeti čvrst stav. Da mi, kao žrtve, nismo potrošili vlastiti novac kako bismo došle u Rim, ne bismo bili gdje smo danas.”

Francuski katolički list La Croix objavio je krajem ožujka kako se nuncij Luigi Ventura na vlastiti zahtjev suočio s optužiteljima u prisustvu njihovih odvjetnika, odbacivši pritom sve optužbe.

Odvjetnik Mathieua de la Soucherea izjavio je tada kako je nadbiskup optužio žrtve za “zavjeru” protiv njega.

Početkom travnja nadbiskup je također pristao na ispitivanje u policiji.

Luigi Ventura kao apostolski nuncij u Parizu služi od 2009.

Tino Krvavica | Bitno.net