Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri njemačkih saveznih država 30. travnja u Berlinu donijeli su odluke o popuštanju nekih dosadašnjih mjera u borbi protiv pandemije Covid 19.

Premda su uvažili želju njemačkih biskupa, za vjerska okupljanja odredili su vrlo stroge sigurnosne mjere protiv zaraze koronavirusom. Kancelarka je zahvalila Crkvama i vjerskim zajednicama na „predloženom izvrsnom konceptu“. Odgovornost je na pojedinim zemljama ali u svima će ponovno biti dopuštena vjerska okupljanja uz poštovanje mjera koje će biti donesene u dogovoru s tamošnjim Crkvama i vjerskim zajednicama.

Savezne države su u dogovoru s Crkvama i vjerskim zajednicama donijele vrlo konkretne mjere, koje između ostaloga uključuju dezinfekciju i ograničenje broja sudionika. Velikih misnih slavlja sigurno neće biti do rujna. Angela Merkel je izričito istaknula da to vrijedi i za velika sportska događanja, narodna slavlja, koncerte, ulične proslave, festivale i sajmove.

Crkve i vjerske zajednice, među njima i islamska koja upravo slavi Ramazan, pozdravili su odluke iz Berlina.

Kancelarka Merkel je u međuvremenu pisala utemeljitelju ekumenske zajednice Sv. Egidija Andrei Riccardiju, obećavši mu da će Njemačka i Europa biti potpora Italiji u ovoj teškoj situaciji.

Podsjećamo kako je tamošnji Ustavni sud u srijedu ukinuo zabranu vjerskih okupljanja, navevši u obrazloženju da ona predstavlja “teško kršenje vjerskih sloboda”.

IKA | Bitno.net