Američki vrhovni sud odbio je saslušati žalbu država koje su željele prekinuti sporazum Medicaid s Planned Parenthoodom.

Savezne države Kansas i Louisiana pokušale su spriječiti da se iz Medicaida (državnog programa koji pomaže osobama slabijeg imovinskog stanja sa zdravstvenim troškovima) plaćaju usluge preventivne zdravstvene zaštite Planned Parenthoodu. Niži sud je ocijenio kako takve državne odredbe krše zakon, zbog čega su Kansas i Louisiana odlučili osporiti tu odluku na Vrhovnome sudu.

Međutim, Vrhovni sud jučer je odbio saslušati njihovu žalbu. Samo su tri vrhovna suca, od potrebna četiri, glasovala za saslušanje, dok je šestero glasalo protiv.

Pro-life stranu posebno je zasmetalo što je jedan od sudaca koji je glasovao protiv saslušanja najnoviji član suda Brett Kavanaugh, kojega je nominirao Donald Trump.

Podsjetimo, Kavanaugh je bio izložen žestokim kritikama zbog optužbi za silovanje koje su protiv njega iznesene nakon objave njegove nominacije. Većina američkih pro-life aktivista stala je na Kavanaughovu stranu, tumačeći napade na njega željom da se spriječi ulazak konzervativnog suca u Vrhovni sud, stoga je jučerašnja Kavanaughova odluka da glasuje protiv država koje su htjele refundirati Planned Parenthood mnogima stigla kao hladni tuš.

Vrhovni sudac Clarence Thomas, koji je glasovao za saslušanje, u svojem je izdvojenom mišljenju napisao kako smatra da su njegove kolege odbacile saslušanje zato što je u slučaj bio uključen Planned Parenthood. Iako, kako je objasnio, slučaj nije uključivao pobačaj, nego vršenje drugih usluga koje Planned Parenthood pruža.

“Što opravdava odbijanje suda da radi svoj posao?” upitao je Thomas dodavši kako “sumnja da je to povezano s činjenicom da sudionik u ovim slučajevima nosi ime ‘Planned Parenthood’”.

“Rješavanje ovdje predstavljena problema ne bi čak utjecalo na mogućnost Planned Parenthooda da osporava odluke država, vezano je samo za prava pojedinih pacijenata da iznesu svoju parnicu. Povezanost s politički opterećenim pitanjem ne opravdava odricanje od naše sudbene dužnosti”, pojasnio je Thompson.

Nezadovoljna ovakvom odlukom bila je i Abby Johnson, bivša ravnateljica klinike Planned Parenthood, koja je nakon sudjelovanja u pobačaju odlučila odstupiti s dužnosti.

“Države bi trebale imati pravo preusmjeriti sredstva od najvećeg državnog izvršitelja pobačaja prema zdravstvenim centrima koji pacijentima pružaju pravu zdravstvenu skrb, a ne onima koji promoviraju pobačaj iznad svega drugog”, objasnila je Johnson.

Ukazala je i na činjenicu da Planned Parenthood pruža sve manje usluga preventivne zdravstvene zaštite. Između 2009. i 2016. broj pregleda raka dojke pao je za 61 posto, rekla je Johnson koja smatra da sredstva koja prima Planned Parenthood treba preusmjeriti kvalificiranim državnim zdravstvenim klinikama koje imaju deset puta više pacijenata od Planned Parenthooda.

Ivo Džeba | Bitno.net