Umjesto da nakon brojnih apela ukine smrtnu kaznu, vlasti su zakazale još više smaknuća, upozoravaju biskupi u priopćenju. U srpnju su injekcijom ubijena trojica zatvorenika, protekloga tjedna dvojica, a u rujnu su najavljena još dva pogubljenja. Unatoč apelima Crkava i nevladinih organizacija za ljudska prava u srijedu 26. kolovoza ministarstvo pravosuđa pogubilo je i Lezmonda Mitchella, jedinoga domoroca među osuđenicima na smrt.

Mitchell (38) je sa suučesnikom godine 2001. u pokušaju pljačke u Arizoni ubio 63-godišnju ženu i njezinu devetogodišnju unuku, za što je 2003. osuđen na smrt. Presudu su proglasili spornom budući da su Mittchell i njegove žrtve pripadnici plemena Navaho, a i zločin je počinjen na plemenskoj zemlji, a zakon predviđa da je za takvu presudu nužno slaganje i suverene nacije Navaho (Navajo Nation).

Ministar pravosuđa William Barr, katolik, na nalog predsjednika Trumpa založio se za pogubljenje, nakon 17-godišnjega moratorija na smrtnu kaznu, što je Vrhovni sud u srpnju i odobrio, unatoč snažnom protivljenju Katoličke Crkve i plemena Navaho.