Američki biskupi o otpuštanju McCarricka iz svećeničkog staleža: ‘To je jasan signal da se zlostavljanje neće tolerirati’

„Naša nada i molitva je da će ova odluka pomoći procesu ozdravljenja onih koji su doživjeli zlostavljanja i onih koji su razočarani onim što je McCarrick učinio“

„Nijedan biskup, ma kako utjecajan, nije iznad zakona Crkve“, tim je riječima predsjednik Američke biskupske konferencije Daniel DiNardo komentirao najavu Svete Stolice o svođenju na laički stalež umirovljenog washingtonskoga nadbiskupa kardinala Theodora McCarricka.

„To je jasan signal da se zlostavljanje neće tolerirati“, nastavio je DiNardo izrazivši zahvalnost papi Franji na pokazanoj odlučnosti u suočavanju sa zlostavljanjima. Predsjednik Američke biskupske konferencije pozvao je zatim žrtve da prijave i kontaktiraju policiju i urede uspostavljene u biskupijama kako bi nastavile ovaj put pomirenja, kojeg je oduzimanje kleričkog staleža McCarricku „mali korak, među mnogima koji su do sada učinjeni i koje tek treba učiniti“, javlja agencija SIR.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I mons. Joseph Tobin, nadbiskup Newarka, gdje je McCarrick vršio službu 14 godina, izrazio je zabrinutost što je jedan „crkveni vođa“ djelovao suprotno kršćanskoj vjeri i svom svećeničkom pozivu. „Ova odluka utječe ne samo na nadbiskupiju Newark, već i na čitavu katoličku zajednicu u svijetu“, dodao je Tobin izražavajući duboko žaljenje zbog „ponašanja svećenika – koje je za svaku osudu – koji su povrijedili sveto povjerenje vjernika i prouzročio neprocjenjivu štetu životima i dobrobiti mladih i odraslih žrtava“. Nadbiskupija Newark ponavlja „obvezu da preživjele stavi u središte pastoralne skrbi“.

„Nalaganje bivšem nadbiskupu Theodoreu E. McCarrick laičkog staleža naglašava težinu njegovih postupaka“, navodi se u priopćenju Washingtonske nadbiskupije, koju je do 2006. vodio McCarrick i čiji je sadašnji nadbiskup Donald William Wuerl podnio ostavku prošlog listopada upravo zato što je propustio primjereno reagirati na zlostavljanja koja su počinili klerici njegove nadbiskupije. „Naša nada i molitva je da će ova odluka pomoći procesu ozdravljenja onih koji su doživjeli zlostavljanja i onih koji su razočarani onim što je McCarrick učinio“, zaključuje se u priopćenju.

IKA | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 17. veljače 2019.

Možda vam se svidi