Nakon proglašenja pobjede Josepha R. Bidena (77) na američkim predsjedničkim izborima 7. studenoga, među prvim čestitarima bili su i američki biskupi, prenosi Vatican News.

Predsjednik Biskupske konferencije SAD-a nadbiskup Los Angelesa Jose H. Gomez istaknuo je da je Biden nakon Johna F. Kennedyja drugi katolik izabran za američkoga predsjednika. Čestitao je i senatorici iz Kalifornije Kamali D. Harris kao prvoj ženi potpredsjednici SAD-a.

„Zahvaljujemo Bogu na daru slobode. Nakon što se američki narod odlučio, došlo je vrijeme da se političke vođe u duhu nacionalnoga jedinstva okupe u dijalogu i dođu do kompromisa za opće dobro”, ističe se u priopćenju BK SAD-a.

Nadbiskup Gomez izrazio je uvjerenje da u ovom povijesnom trenutku „katolici imaju posebnu dužnost biti mirotvorci, promicati bratstvo i međusobno povjerenje i moliti za obnovljeni duh istinskoga domoljublja”.

Demokracija zahtijeva da se svi ponašamo kao ljudi vrlina i samokontrole, poštujemo slobodu izražavanja, međusobno se susrećemo s ljubaznošću čak i kad se možda ne slažemo o pitanjima reda i zakona, poručili su američki biskupi javnosti i povjerili zemlju Djevici Mariji, „zaštitnici ove velike nacije”.

Mnogi američki biskupi čestitali su i pojedinačno, pa je tako leksingtonski biskup John E. Stowe (Kentucky) na Twitteru napisao: „Srdačne čestitke našem drugom katoličkom predsjedniku u američkoj povijesti i našoj prvoj potpredsjednici, i prvoj afroameričkoga i indijskoga podrijetla”.

Premda je većina američkih medija na temelju projekcija proglasila Bidenovu pobjedu, trenutačni predsjednik Donald Trump u tweetu je proglasio svoju nadmoćnu pobjedu, što je pak Twitter odmah označio „neprimjerenim”, odnosno medijskom manipulacijom.

Novoizabrani predsjednik Biden u obraćanju naciji obećao je da će biti predsjednik svih Amerikanaca, i onih koji nisu glasali za njega, te raditi na ujedinjenju nacije napuštajući „gnjev i grube riječi” i poručio: „Vrijeme je da zacijelimo”. Vrlo brzo uslijedile su čestitke šefova država i vlada iz cijeloga svijeta, uključujući i hrvatske, a među prvima je bio kanadski premijer Justin Trudeau. Promatrači prema brojnosti čestitara zaključuju da ne vjeruju u promjenu koju najavljuje Trumpov izborni tim brojnim sudskim procesima koje pokreću zbog navodnih nepravilnosti u izbornom procesu.

Promatrački tim Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u međuvremenu je izvijestio da u izbornom tijeku nije naišao na nepravilnosti.

Joe Biden rođen je u katoličkoj obitelji irskoga podrijetla 20. studenoga 1942., u Scrantonu u saveznoj državi Pennsylvaniji, koja mu je sada i donijela elektorsku pobjedu. Godine 1972., kada su u automobilskoj nesreći poginule njegova supruga i kćer, izabran je u Senat gdje je do 2009. predstavljao Delaware. Prisegnuo je 1973. u bolnici u kojoj su se oporavljala dvojica njegovih sinova, od kojih je Beau Biden preminuo 2015. od tumora na mozgu. Neuspješno se kandidirao za predsjednika 1988. i 2008., kada ga je pak Barack Obama imenovao potpredsjednikom. Od 1977. u braku je s Jill Biden s kojom ima kćer.