O svetkovini Gospe Guadalupske, od 1. do 12. prosinca 2021., svetište u Mexico Cityju pohodila su gotovo 2 milijuna hodočasnika, objavila je Catholic News Agency.

Baziliku Gospe Guadalupske je od početka prosinca do svetkovine Gospe Guadalupske (12. prosinca) pohodilo 1 929 115 hodočasnika, objavile su vlasti glavnoga meksičkog grada.

Za prijem i brigu o hodočasnicima bilo je zaduženo 9 tisuća ljudi, uključujući policiju, spasioce, hitnu pomoć i vatrogasce.

Na samu svetkovinu, tradicionalnu misu ruža, u bazilici je u podne predslavio nadbiskup Mexico Cityja kardinal Carlos Aguiar Retes.

U homiliji je rekao da Marija Majka Crkve želi i dalje iskazivati ljubav svojoj djeci, zbog čega se i ukazala u Meksiku.

Ukazanje Blažene Djevice Marije Juanu Diegu, nakon kojega su se aztečki i ostali domorodački narodi obratili, dogodilo se 1531. godine. Gospa je od tog pastira zatražila da se na mjestu ukazanja izgradi crkva. Kao dokaz s kojim je Juan Diego pošao pred biskupa ostavila je svoju čudesnu sliku na platnu od kaktusa kojim su se odijevali siromasi. Taj lik ni dan-danas ne pokazuje znakove propadanja, a njezin nastanak ne može se objasniti znanstvenim metodama.

Bazilika Gospe Guadalupske u Meksiku je najposjećenije marijansko svetište na svijetu, a drugo ukupno (iza bazilike sv. Petra).

Prošle godine vjernicima na svetkovinu nije bilo dozvoljeno ući u baziliku zbog protuepidemijskih mjera.

Ove godine, tradicionalna pjesma Djevici Mariji „Mañanitas“ nije izvedena uživo s vjernicima, nego je snimljena unaprijed i objavljena na društvenim mrežama, objavila je CNA.