Papa Franjo izrazio je žalost zbog smrti 98-godišnjega novinara Eugenija Scalfarija, utemeljitelja i ravnatelja dnevnika La Repubblica, koji je na toj funkciji bio 20 godina.

Eugenio Scalfari bio je središnji ime talijanskoga novinarstva tijekom, a i nakon što je napustio vodstvo dnevnika La Repubblica. Rođen je 1924. u Civitavecchiji, a preminuo je u četvrtak 14. srpnja u u Rimu u 99. godini života. Papa Franjo je, kako je izvijestio ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni, s tugom primio vijest o smrti svojega prijatelja. Rado čuva uspomene na susrete i bogate razgovore o krajnjim pitanjima o čovjeku, koje je imao s njim tijekom godina te njegovu dušu u molitvi povjerava Gospodinu, da ga primi i utješi njegove bližnje.

Svijet informacija vidio ga je kao protagonista od njegovih prvih koraka, svijet koji je duboko obnovio dvjema publikacijama koje je uređivao: tjednikom L’Espresso i ponajviše dnevnikom La Repubblica, koji je ustanovio 1976. i u nekoliko godina doveo na vrh interesa čitatelja. Scalfari nije bio samo novinar, bio je svestrani čovjek kulture. Objavio je više knjiga, počevši od prve iz 1998. naslovljene „Labirint“.

Od Scalfarija se oprostio i kardinal Gianfranco Ravasi. “S poštovanjem se i prijateljstvom sjećam Eugenija Scalfarija, utemeljitelja dnevnika La Repubblica, protagonista sekularne kulture. U sjećanju čuvam naš zanosni razgovor 2013., u pravom duhu ‘Predvorja narodā’, o izazovima i budućnosti informiranja”, napisao je Ravasi u objavi na Twitteru.

Nakon izbora za Petrova nasljednika, papa Franjo se s Eugenijem Scalfarijem dopisivao te dao intervju o odnosu vjere i sekularizma, objavljen u knjizi u nakladi Einaudi-La Repubblica. Bio je to razgovor, iako s dva različita stajališta, koji je pobudio pozornost šire javnosti. Upravo kao odgovor Eugeniju Scalfariju, papa Franjo je 4. rujna 2013. u spomenutom dnevniku njegovu utemeljitelju napisao: ‘Crkva, vjerujte mi, unatoč svojoj sporosti, nevjernosti, pogrješkama i grijesima koje je možda počinila i još može počiniti u onima koji ju čine, nema drugog smisla i svrhe osim življenja i svjedočenja Isusa’.