Voditelj Poljoprivredne zadruge „Podrumi Banjolučke biskupije“ vlč. Ilija Kelić uputio je poziv mladima i svima koji se tako osjećaju, s molbom za hitnom radnom akcijom spašavanja vinograda koji se nalazi u župi Mahovljani nedaleko od Banje Luke, prenijela je 27. lipnja Nedjelja.

Prema informacijama u dopisu, s obveznim radovima u vinogradu kasni se mjesec dana te prijeti zaraza koja ga može dokrajčiti. Stoga je potrebna hitna radna akcija kojom bi se završilo umetanje loze u žicu da bi se mogla napraviti zaštita od bolesti. Planirano je da akcija bude provedena od utorka 28. lipnja do subote 2. srpnja.

Prema procjenama vlč. Kelića, koji je vođenje ovog biskupijskog dobra preuzeo prije nepuna dva mjeseca, dovoljno bi bilo 50-ak mladih, iako je svatko tko želi pomoći dobrodošao.

„Jedna takva skupina bi sve obavila u jednom danu i doslovce spasila biskupiju od nemale štete. Ja ovdje nemam mladih Hrvata nikako i ostala je samo stara populacija koja i sama čeka da joj se pomogne. Jedini izlaz je tražiti pomoć među vama, dragi Hrvati, u dijelovima BiH gdje vas još ima, u domovini Hrvatskoj i po Europi. Molim vas, pomozite!“, piše u apelu vlč. Ilije koji napominje da bi drugi tjedan, nažalost, već moglo biti kasno.

Svi zainteresirani pojedinci i skupine koji žele pomoći mogu se prijaviti i sve potrebne informacije dobiti na broj telefona +387 65 806 090 ili na Facebook i Instagram profilu Biskupijski podrumi.

Inače, župa i vinograd nalaze se na brežuljku iznad aerodroma kod Laktaša, oko 25 kilometara od Banje Luke. Mahovljani su nekadašnja talijanska župa jer su austrougarske vlasti 1903. ondje naselili Talijane iz Tirola. U Drugom svjetskom ratu crkva, škola i župna kuća su srušeni, a većina talijanskog i ostalog katoličkog puka protjerana. Ono što je ostalo vjernika, protjerano je u Domovinskom ratu kad je opet sve srušeno ili devastirano.

Potomci Talijana su 1998. pokrenuli obnovu i krčenje šume na biskupijskoj zemlji u namjeri da se podigne vinograd koji će pomoći financiranje Banjolučke biskupije. Tako je 2002. zasađen vinograd, međutim, nisu sakupljena potrebita sredstva za završetak svih pratećih zdanja te izgradnju adekvatnog vinskog podruma.

Kao privremeno rješenje podignut je šator u kojem se teškom mukom proizvodilo vino koje je jedva pokrivalo troškove. Tek 2019. su stvari pokrenute te je uz pomoć dobročinitelja izgrađen podrum, ali je pandemija koronavirusne bolesti spriječila prodaju vina koje je gotovo svo propalo.

Na posjedu oko župne crkve planira izvođenje projekta Međunarodnog centra za mlade Ivan Merz. Izgradilo bi se 40-ak šesterokrevetnih drvenih kućica s drugim potrebnim sadržajima po uzoru na francuski Taizé. „Blizina autoceste, hrvatske granice i neposredna blizina aerodroma su najbolja potvrda da je ovo ispravan projekt koji može zaživjeti i biti najveće duhovno mjesto za mlade u regiji. Kao poljoprivredna zadruga pokrenut ćemo oživljavanje mnogih proizvoda naše trapističke opatije Marija Zvijezda te time osigurati i učešće mladima u edukaciji tradicionalne benediktinske proizvodnje“, piše na kraju dopisa vlč. Ilije. „Sada trebamo hitnu pomoć da spasimo vinograd i molim sve koji mogu da se odazovu na djelo milosrđa iznimno potrebno našoj biskupiji“, pozvao je.