Video koji je dosad na Facebook stranici Flow Cartagena pogledalo više od 14 milijuna ljudi prikazuje svećenika kako, vozeći se na hoverboardu, pjeva božićnu pjesmu prije završnog misnog blagoslova.

https://www.youtube.com/watch?v=bKcf_m2Npyk

Međutim lokalnom biskupu to se nije svidjelo te je suspendirao svećenika na određeno vrijeme. Biskupija San Pablo, kojoj pripada i neimenovani svećenik, izdala je priopćenje u kojem navedeni postupak proglašava “pogrešnim”.

“Euharistija zahtjeva najviše poštovanje i uvažavanje. Ona je podsjetnik na Gospodinovu žrtvu. Ona je izvor i vrhunac kršćanskog života” piše u priopćenju.

Iz biskupije su posebno upozorili na činjenicu kako misa nije “osobno slavlje u koje osoba može dodavati nešto iz hira, kako bi zadobila pažnju ljudi”, naglasivši pritom kako je to “najviši oblik štovanja” koje Crkva slavi.

Svećenik koji je ovu neprimjerenu gestu izveo na Badnjak ispričao se radi svog nepromišljenog čina. U priopćenju biskupije San Pablo stoji kako je “svećenik izjavio kako je ovo bio poziv na buđenje za njega te da je njegov čin bio neprimjeren, obećavši kako se tako nešto više neće ponoviti”.

Njegova isprika međutim nije bila dovoljna da bi ga spasila od privremene suspenzije: “(Svećenik) će izostajati iz župe te će provesti određeno vrijeme razmišljajući o prošlim događajima. Također bi volio ispričati se za stvari koje su se dogodile” stoji u priopćenju.

Sve ovo događa se mjesec dana prije početka Međunarodnog euharistijskog kongresa koji bi se na Filipinima trebao održati od 24. do 31. siječnja 2016. godine. Kongres, na kojem se očekuje 15 000 hodočasnika, a na kojem bi trebao sudjelovati i Papin izaslanik, potaknut će raspravu o važnosti liturgije, ali i problemima koji ju okružuju.

Da liturgijski propusti i svećenici koji euharistiju koriste za samopromociju nisu isključivo problem Filipina, vidljivo je iz primjera talijanskog svećenika Bruna Maggionija. Spomenuti svećenik postao je planetarno popularan nakon što je tijekom obreda vjenčanja u župnoj crkvi počeo pjevati talijanski disco hit “Mamma Maria“.

Premda se ovakav način služenja liturgije i obreda često opravdava željom za “približavanjem puku” važno je imati na umu uzvišenost liturgije koja, kako piše u konstituciji o liturgiji Sacrosanctum Concilium, nije “privatni čin” već “slavlje Crkve koja je ‘Sakrament jedinstva'”. Isti dokument naglašava kako nitko, “pa ni svećenik”, po svom nahođenju “ništa ne dodaje, ne oduzima i ne mijenja” liturgiji (SS, 22 § 3).

Upravo gore spomenuti postupci  odmiču pozornost od Krista koji je “uvijek prisutan u svojoj Crkvi, napose u bogoslužnim činima” (SS, 7)

Tino Krvavica | Bitno.net