Prema navodnom proročanstvu drevnih Maya kraj svijeta bi se trebao zbiti 21. prosinca 2012. godine. Međutim, koliko je istine u ovoj priči koja u zadnje vrijeme sve više kruži svijetom?

Pretpostavimo, a vidjet ćemo kasnije da nije tako, da su drevne Maye zaista predvidjeli kraj svijeta 21. prosinca 2012. To bi nam moglo nešto reći o kulturi i vjerovanju Maya, ali ništa o kraju svijeta. Maye su vjerovale da bogovi imaju potrebu za ljudskim žrtvama te da bi tisuće ljudskih žrtava učinilo njihova kraljevstva nepobjedivima i vječnima. No, to se nije dogodilo: kraljevstva Maya su nestala sa španjolskim osvajanjima.

Između ostalog, o kraju svijeta 2012. nitko nije pričao prije 1968. i New Agea. Akademski antropolozi obišli su uzduž i poprijeko zajednicu potomaka Maya u Meksiku i Guatemali i nisu pronašli nikakvu očekivanu posebnost vezanu uz 2012. godinu. A riječ je o zajednici koja čuva mnoge elemente pretkolumbijske kulture Maya.

Priču o kraju svijeta 2012. godine je u načelu izmislio jedan teoretičar New Agea, državljanin SAD-a  rođen u Meksiku, Jose Arguelles (1939-2011), koji svoju priču iznosi u knjizi iz 1987. ”Faktor Maya”. Arguelles, koji je umro 23. ožujka 2011. te neće vidjeti hoće li se njegovo ”proroštvo” realizirati u 2012, doktorirao je i držao predavanja na različitim sveučilištima, ali je njegov predmet bila povijest umjetnosti, a ne arheologija ili kultura Maya. Osim toga, on je često iskreno izjavljivao kako mnoge njegove teorije proizlaze iz ”viđenja” koje je imao pod utjecajem LSD-a. Nijedan akademski stručnjak za Maye nije nikad zaozbiljno shvaćao Arguellesa i njegove teorije o 2012. godini, a ”šarlatan” je samo jedan u nizu neugodnih izraza koje je akademska zajednica koristila za njega.

Međutim, Arguillesova knjiga polazi od jedne točne informacije. Naime, prema Mayama ovaj svijet je stvoren na datum koji je moguće izračunati. Različiti izvori daju različite verzije, no najrašireniji je datum 11.8. godine 3114. prije Krista prema našem kalendaru. Od tog dana započinju ciklusi godina nazvani b’ak’tun. Mnogi tekstovi Maya govore o 20 b’ak’tuna, nakon kojih završava ovaj svijet ili ciklus. Prema Mayama, na dan koji odgovara jednom od 3 dana između 21. i 23. prosinca 2012. našeg kalendara, završava trinaesti b’ak’tun i započinje četrnaesti.

Želiš još informativnih i dobrih članaka? Lajkaj!

No, kraj jednog b’ak’tuna za Maye ne označava i kraj svijeta, kako to smatra kršćanski Zapad. Naprotiv, kraj jednog b’ak’tuna za Maye je prilika za slavlje i svečanost. Natpisi i ostali izvori koji govore o važnim događajima povodom kraja trinaestog b’ak’tuna, odnose se upravo na svečanosti.

Arguelles i njegovi pristaše inzistiraju na spomeniku br. 6 iz majanskog arheološkog nalazišta Tortuguero u Meksiku, koji je navodno povezan s krajem trinaestog b’ak’tuna te aludira na spuštanje božanstva koje će ”doći u crnom”. Stručnjaci koji istražuju natpise iz Tortuguera smatraju da se to i ovdje odnosi  na buduće svečanosti. U svakom slučaju, ako se pogledaju svi tekstovi iz Tortuguera, tu se nalaze i natpisi koji se odnose na b’ak’tun od četrnaestog do dvadesetog. Stoga je sigurno da Maye iz vremena ovih spomenika (7. stoljeće) nisu vjerovali da će svijet nestati u našoj 2012. godini, tj. na kraju trinaestog b’ak’tuna.

Između ostalog, nije sigurno kako su Maye vjerovale da će svijet završiti krajem dvadesetog b’ak’tuna (od kojeg nas dijeli nekoliko tisuća godina), jer je prije našeg svijeta postojao jedan drugačiji svijet, i moglo bi se dakle raditi o kraju jednoga ”svijeta”, a ne čitavog svijeta. Također je istina da o vjerovanju Maya još uvijek imamo nepotpunu i fragmentiranu sliku.

No, ako se ovdje radi o besmislenim pretpostavkama o kraju svijeta, zašto postoji više od milijun Internet stranica, stotine knjiga i svakodnevnih televizijskih emisija koje to šire i populariziraju?

Gledajući sa sociološkog aspekta, prisutne su dvije činjenice. Prva se odnosi na veliki utjecaj ”popularne kulture” – romane, film, televiziju. Posljednja epizoda iz 2002. godine popularne televizijske serije Dosjei X najavljivala je invaziju vanzemaljaca baš za 21. prosinac 2012. TV serije i filmovi imaju veliki utjecaj na ”postmodernu” publiku, gdje su granice između mašte i zbilje postale poprilično nejasne.

Drugo, ideja proročanstva Maya koju je pokrenuo Arguelles bila je sastavni dio New Agea. Danas je New Age u krizi, no postoje mnogi koji, iz različitih razloga, imaju interes za njegovo ponovno pokretanje. Širenje navodnog proročanstva o 2012. godini je velika prilika za ponovno pokretanje New Agea.

Za nas katolike ova prilika može biti dobra kako bismo raskrinkali laži New Agea. Ali ne samo to. Papa Benedikt XVI. u svojoj enciklici iz 2007. godine Spe salvi daje prigovor kako se u Crkvi dovoljno ne govori o kraju svijeta i Posljednjem sudu kada će svatko biti suđen prema svojim djelima.

Crkva je, međutim, uvijek osuđivala milenarizam, koji tvrdi da posjeduje detaljno znanje koje nadilazi nauk Svetog pisma i Učiteljstva o tome ”kakav” će biti kraj svijeta te smatra da može odrediti i ”kada” će se on zbiti. Crkva naviješta riječ Evanđelja po Mateju (25,13): ”Ne znate ni dana ni časa.” A tko tvrdi da zna se vara, i vara one koji mu povjeruju.

Massimo Introvigne | labussolaquotidiana.it

Priredila I.V. | Bitno.net