Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije, izjavio je kako bi “Komisija trebala otići korak dalje i poduzeti nešto kako bi sve države članice Europske unije mogle legalizirati istospolne brakove i izjednačiti ih s drugima”, prenose svjetske agencije.

Nizozemski političar ovo je izjavio na prošlotjednom susretu Međunarodne udruge gayeva i lezbijki (ILGA), gdje je bio jedan od govornika. Rekao je i kako je “sramotno” da pravno priznanje istospolnih “brakova” ne postoji diljem EU-a, te kako bi Komisija trebala natjerati države članice da to i učine.

Pravna regulacija istospolnih “brakova” nije pod nadležnošću Europske komisije i prepuštena je nacionalnim zakonodavstvima. Svako miješanje Bruxellesa u nacionalne zakone prekršilo bi europske regulative o supsidijarnosti zakonodavstava država članica.

Međutim Timmermans je na susretu ILGA-e dao potporu njihovom tumačenju po kojem bi države koje ne priznaju istospolne ‘brakove’ na to bile natjerane preko europskih zakona o slobodnom protoku ljudi i robe i prava koji proizlaze iz njih. Prema njima, one države koje brane tradicionalni brak moraju priznati gay ‘brakove’ koji su nastali u drugim državama, kao i druga prava poput posvajanja djece.

“Zemlje koje ne priznaju gay brakove trebale bi biti barem priznati one sklopljene u drugim državama”, rekao je Nizozemac.

Njegove izjave već su protumačene kao prijetnja i pritisak prema državama članicama koje su ustavno zaštitile brak, a među njima je i Hrvatska.

Hrvatski mediji su ovu izjavu uglavnom prešutjeli, ali riječ je o istupu visokopozicioniranog dužnosnika bruxelleske birokracije koji govori puno o smjeru u kojem bi Europska unija mogla krenuti u bliskoj budućnosti. U ovom trenutku osam država članica legalizirala je gay ‘brakove’, uskoro će to učiniti i Finska, a Irska je to učinila na referendumu.

“Koga briga jesu li roditelji koji vole svoje dijete dvije žene ili dva muškarca”, rekao je Timmermans na gala večeri koju su organizirali gay aktivisti i time puno otkrio o tome kako europska birokracija gleda na to pitanje.

Goran Andrijanić | Bitno.net