Vrh

Konzervativna demokršćanska vlada u Mađarskoj na polovici svoga četverogodišnjeg mandata očito nastoji intenzivirati kontakte s vjerskim zajednicama i skupinama civilnog društva u zemlji. Ovoga tjedna održan je niz sastanaka s najvišim predstavnicima Mađarske biskupske konferencije i s predstavnicima Evanđeoske crkve, izvijestio je mađarski crkveni list “Magyar Kurir”.

Potpredsjednik vlade Zsolt Semjén, resorni ministar Zoltan Balog i tajnik Gyorgy Hölvényi sastali su se 17. srpnja u sjedištu Biskupske konferencije u Budimpešti s nadbiskupom Egera i predsjednikom Mađarske BK Csabom Ternyákom te s tajnikom Konferencije Gaborom Mohosom. Prema priopćenju Mađarske BK, raspravljalo se o aktualnim pitanjima u odnosima između države i Katoličke crkve.

Potpredsjednik vlade Semjén naglasio je važnost proširenja poreznih olakšica za obitelji te je izvijestio o vladinim planovima za smanjenje poreza za socijalno ugrožene skupine stanovništva. Tijekom razgovora Biskupska konferencija informirana je i o novoj politici zapošljavanja za osobe s invaliditetom. Nadbiskup Ternyák naglasio je da su razne aktivnosti kojima se Crkva bavi na dobro cijeloga društva. Primjeri za to mogu se vidjeti ne samo u područjima poput obrazovanja, socijalne skrbi, zdravstva i kulture, gdje Crkva stoji na strani države, nago i u njenom pastoralnom radu.

Tema razgovora bile su i planirane mjere za promjenu dosadašnjeg sustava financiranja crkvenih socijalnih ustanova i škola. Mađarski primas kardinal Peter Erdö krajem svibnja pozvao je vladu da konačno izradi zakon o financiranju školstva kojim će se jamči jednak tretman državnih i vjerskih škola. Erdö je prigovorio da nedostaje “jasan i pregledan sustav financiranja”. (ika/bitno.net)