Nizozemski zakonodavci organiziraju okrugli stol glede postupka koji je nezakonit u Nizozemskoj. Ovaj put tema je komercijalno surogat-majčinstvo.

Surogat

Zamjenik ministra pravosuđa Fred Teeven zabrinut je što sve sve više Nizozemki traži surogat-majke širom svijeta jer je ispunjavanje uvjeta za zakonito surogat-majčinstvo u Nizozemskoj vrlo teško. Surogat-majka mora biti član obitelji, mora to uraditi besplatno i ne smije željeti više djece za sebe.

Ono što gospodin Teeven predlaže jest da se djecu rođenu u inozemstvu od komercijalnih surogat-majki legalno prizna kao djecu nizozemskih građana, čak i ako postupak i dalje ostane ilegalan u zemlji. Tu će biti određeni uvjeti: majka mora biti poznata, a jajne stanice i spermiji moraju biti nizozemski.

René Hoksbergen, stručnjak za posvojenje, izrazio je svoje snažno protivljenje rekavši da se radi o “reproduktivnoj prostituciji”. On je za Radio Nizozemsku rekao: “Postoje valjani razlozi zašto je ova praksa zabranjena u Nizozemskoj. Vaša polazišna točka mora biti položaj djeteta, a takav proces ne može dovesti do sretnog djeteta. Oni će na kraju završiti s uznemirujućim pitanjima o tome tko su oni: ‘Ja sam izašao iz indijske maternice i indijske žene koja me nosila, jer je siromašna osoba koja je dobila 1.000 dolara za svoje probleme. Ja sam kupljen i prodan. Apsurdno je da se to omogući izmjenama i dopunama zakona. ”

“Komercijalno surogat-majčinstvo predstavlja reproduktivnu prostituciju. Iskorištavate tjelesne funkcije druge osobe da bi ispunili svoje vlastite potrebe. To je ono što se događa u prostituciji. To nema nikakve veze s interesima djeteta.”

Profesor Hoksbergen procjenjuje da industrija komercijalnog surogat-majčinstva u Indiji ima promet od 1.7 milijardi eura.

Hkld.hr