Sve je više novosti iz područja surogat majčinstva kao industrije u porastu. Iz tvrtke ‘Philadelphia’ uzdižu obrve opisujući gestacijsko surogatstvo kao uredno plaćen posao. U jednom e-mailu tvrtke Surogat Service International (SSI) piše: “U ovom gospodarstvu, a osobito u vrijeme blagdana čovjek bi pomislio da lokalne tvrtke neće imati nikakvih problema s punjenjem radnih mjesta.” Radi se o “dobro plaćenoj ponudi, sa skraćenim radnim vremenom” gdje sudjelujete kao donorica jajne stanice ili kao surogat majka.

Na web stranici tvrtke objašnjavaju: “Mi razumijemo da je za mnoge žene koje pomažu roditeljima da ostvare svoj san o roditeljstvu, samo to već dovoljna plaća, no budući da znamo da je ovo pravi posao koji podrazumijeva ogromnu odgovornost, vjerujemo da bi gestacijska karijera u skladu s tim trebala biti i plaćena.” Raspon “plaća” kreće se od 20.000 do 35.000$.

Kao i druge slične tvrtki u SAD-u, usluge SSI-a uključuju vojske odvjetnika kako bi se osiguralo da se surogat majka odriče djeteta, te da namijenjeni roditelji, bilo da su iz SAD-a ili iz inozemstva, mogu usvojiti dijete. Radi se o LGBT-prijateljskoj agenciji.

Profesor Art Caplan sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, bio je bijesan: “Smatram da je ovo pretjerivanje. Oni poistovjećuju trudnoću i rađanje djeteta s honorarnim poslom na odjelu za parfeme u nekoj robnoj kući. Ne znam na kojem planetu djeluju ti ljudi, ali sigurno ne na nekom koji se ističe i odlikuje svojim etičkim kvalitetama. Ovdje su u pitanju velike odluke i ne bi se trebalo odnositi prema njima kao da se radi o trivijalnim stvarima.”

Izvornik: nbc33tv.com
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.