Ibrahim

Sudanka koja čeka izvršenje smrtne kazne zbog prelaska na kršćanstvo rodila je djevojčicu u zatvoru u Khartoumu, objavio je njezin odvjetnik.

Meriam Yehya Ibrahim Ishag udala se za kršćanina i osuđena je na smrt nakon što se odbila odreći kršćanstva, o čemu je Bitno.net već pisao. Ibrahim je također osuđena zbog preljuba, s obzirom na to da je njezin brak s kršćaninom iz Južnog Sudana nevažeći prema sudanskoj verziji islamskog zakona koji navodi da muslimanke ne mogu ući u brak s pripadnicima drugih religija. Sudac ju je zbog toga osudio na 100 udaraca bičem i smrtnu kaznu vješanjem.

Podsjetimo, Meriam je od veljače ove godine zatočena u zatvoru sa svojim djetetom koje ima tek 20 mjeseci. Njezin slučaj izazvao je veliku zabrinutost u svijetu. Prve reakcije su stigle iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Nizozemske, koje su uputile zajednički apel vladi Sudana da razmisli o osudi i da poštuje slobodu ispovijedanja vjere i obraćenje na druge religije.

Pokrenuta je i peticija za njezino oslobađanje, a dosad je prikupljeno više od 300.000 potpisa. Peticiju možete potpisati na stranici Change.org.

Bitno.net