ground-zero-cross

Američki federalni sud odbio je prekjučer zahtjev ateističke udruge koja je tražila da križ pronađen na Ground Zerou, mjestu terorističkog napada na New York 2001., bude izbačen iz Muzeja nacionalnog sjećanja na 11 rujna. Udruge za vjersku slobodu pozdravile su tu odluku koja je, kako su objavili, potvrdila važnost koju je taj križ imao za Amerikance u vremenu nakon napada terorista na njih.

Podsjetimo, križ visok gotovo šest metara pronađen je nakon što su vatrogasci prekopavali ruševine zgrada Svjetskog trgovačkog centra nakon napada. Riječ je, zapravo, o metalnoj konstrukciji koja je ostala nakon rušenja jedne od zgrada. Nakon što su ga pronašli, križ je postavljen na Ground Zerou i postao je mjestom molitve i okupljanja za vatrogasce i druge radnike koji su raščišćavali ruševine, ali i za sve stanovnike New Yorka. Na mjestu WTC-a bio je sve do 2011., a potom je prebačen u obližnji Muzej nacionalnog sjećanja. U srpnju 2011. udruga Američki ateisti podnijela je zahtjev pred sudom u kojem traži da se križ makne iz muzeja jer kao vjerski simbol “vrijeđa sve one koji nisu vjernici”.

Njihov zahtjev prvo je odbio okružni, a sada i federalni sud. U svojoj prekjučerašnjoj presudi federalni je sud obrazložio kako križ u muzeju “priča o tome kako su se neki ljudi zahvaljujući svojoj vjeri uspjeli nositi s tragedijom koja ih je zadesila”, te kako križ kao eksponat u tom smislu ima značenje koje može biti jasno i ateistima, te ih ne treba vrijeđati.

Ovu presudu pozdravile su vjerske i pravne udruge, među njima i Američki centar za pravdu i zakon, iz kojeg je poručeno da odluka “predstavlja pobjedu za one koji smatraju kako izlaganje vjerskih predmeta koji imaju povijesno ili umjetničko značenje ne predstavlja povredu prava osoba koje nisu vjernici”.

G. An. | Bitno.net