Život malih nerođenih čovjekolikih majmuna u Španjolskoj zaštićeniji je od onih nerođenih beba nakon što je nacionalni parlament države u kojoj je abortus nad ljudima dopušten donio zakon koji život gorila i drugih vrsta majmuna primata štiti od začeća.

Apsurdna situacija nastala nakon zakona kojim je konzervativna vlada premijera Mariana Rajoya zabranila abortus i eksperimente na nerođenim majmunima primatima izazvala je ogorčenje među udrugama za obranu ljudskog života. Članovi Udruženja za pravo na život prosvjedovali su prošli tjedan sa majmunskim maskama na licima pred mardidskim uredom vladajuće Pučke stranke i tražili izmjenu zakona o legaliziranom pobačaju. Pro-life aktivisti istaknuli su kako nemaju apsolutno ništa protiv zaštite života majmuna od njihova začeća, ali da ta ista prava traže i za ljude. Udruge su podsjetile kako je konzervativna stranka obećala prije izbora izmijeniti zakon donesen za vrijeme socijalističke vlade kojim je dopušten pobačaj na zahtjev do 14 tjedna trudnoće, ali i kasnije ako je utvrđeno da nerođeno dijete boluje od “teške i neizlječive bolesti”. To je, procjenjuju španjolske pro-life udruge, dovelo do smrti najmanje 95 posto nerođene djece oboljele od Downovog sindroma. Svaki dan, kažu te procjene, u abortusu u Španjolskoj bude ubijeno oko 300 nerođene djece.

[facebook] Ako podržavaš ljudski život od začeća, klikni like [/facebook]

Konzervativna vlada dosad je izbjegavala krenuti u promjene zakona o pobačaju, ali nakon pritiska javnosti i peticije koju je potpisalo više od 400.000 ljudi ministar pravosuđa Alberto Ruiz-Gallardón najavio je promjene zakona za kraj ožujka.

G. A.