Indijka

Gotovo dvije godine nakon što je umrla, nitko od uključenih u smrt 17-godišnje djevojke iz Mumbaija Sushme Pandey nije optužen. Gospođica Pandey, koja je bila neudana, zarađivala je 4.500 rupija mjesečno radeći u starom skladištu. Donirala je jajne stanice tri puta u 18 mjeseci u IVF klinici – Centru za humanu reprodukciju Rotunda. Dva dana nakon treće donacije, žalila se na teške bolove u trbuhu. Umrla je 10. kolovoza 2010. U vrijeme svoje prve donacije, imala je vjerojatno oko 15 godina.

Čini se kako je priča osvanula u medijima samo zbog toga što su optužbe protiv njenog bivšeg šefa odbačene na Visokom sudu u Bombayu.

Rotunda Centar opisuje se kao ‘svjetski poznata klinika za neplodnost’, ‘centar izvrsnosti u gestacijskom surogatstvu i donaciji jajnih stanica za IVF’ te ‘jedina LGTB-friendly klinika u Indiji’. Njezin medicinski voditelj, dr. Gautam Allahbadia, bio je odgovoran za prvu uspješnu blizanačku surogat trudnoću za gay par u Indiji.

Medijski spisak nabraja zbunjujući broj ljudi uključenih u smrt, ali čini se kako nitko nije odgovoran. Roditelji gospođice Pandey nisu znali da je ona donirala. Sunil Chaumal, 49-godišnji vlasnik starog skladišta, optužen je za ubojstvo, ali pušten zbog nedostatka dokaza. Žena po imenu Noorjahan pratila ju je u kliniku i predstavljala se kao njezina skrbnica, ali čini se kako je iščeznula. Gospođica Pandey boravila je u kući čovjeka po imenu Iqbal Husein, a u kliniku ju je vozio drugi čovjek po imenu Rakesh Bhat. Nijedan od njih nije optužen. Dr. Allahbadia tvrdi kako je djevojka prikazala lažne isprave koje su pokazale da je iznad zakonske dobne granice i da njegova klinika ne može biti odgovorna.

Naknada za donaciju jajnih stanica je 25.000 rupija. Budući da je gospođica Pandey donirala tri puta, ona bi zaradila 75.000 rupija. Čini se kako je novac nestao.

Ako biraš život

Slučaj ističe činjenicu da Indija ima na stotine IVF klinika koje rade gotovo mimo ikakvih propisa. Proučava se prijedlog zakona, ali indijski pravni sustav funkcionira hladnim pogonom i prijedlog je još uvijek daleko od toga da postane zakon. Ova smrt sugerira da kriminalne bande nude potencijalnim donoricama jajašaca laku zaradu, bez obzira na njihovu dob.

Jennifer Lahl, producentica dokumentarca Eggsploitation, izjavila je da je smrt gospođice Pandey bila tipična. “Ono što se dogodilo sa Sushmom Pandey događa se ženama diljem svijeta svaki dan. Industrija neplodnosti poznaje ozbiljnost zdravstvenih rizika, ali se protivi bilo kakavom nadzoru, dugoročnim studijama, regulacijama, jednostavno zato što bi to ugrozilo njihovu zaradu.”

Izvornik: indianexpress.com
Preveo: Slaven Falamić, mag.pharm.

Preuzeto s Hkld.hr
Foto: Shutterstock.com