Prva socijalna samoposluga ovakvog tipa u Slavonskom Brodu otvorena je u utorak 16. veljače u prostorijama franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu.

U nazočnosti vjernika blagoslovio ju je poslije večernje mise gvardijan fra Klaudio Milohanović. Inicijatori projekta su domaći franjevci, koji već godinama svakodnevno na razne načine pomažu potrebitima u gradu, a svesrdno su im pomogli i pomagat će i dalje franjevci koji djeluju u Australiji s tamošnjim hrvatskim iseljenicima.

Što ovaj projekt znači za Slavonski Brod, gvardijan fra Klaudio je rekao: „Svima nam je zajednički cilj smanjiti siromaštvo u našoj Domovini i našem gradu i biti na pomoć braći u potrebi. Nažalost, svakim danom sve je više onih kojima je potrebna i duhovna i materijalna pomoć i ne smijemo zatvarati oči pred patnjom, trpljenjem i neimaštinom. Zato smo odlučili, uz potporu i u suradnji naše subraće iz Australije urediti i opremiti jednu prostoriju i dio podruma u našem samostanu i u njoj danas otvoriti prvu Socijalnu samoposlugu u Slavonskom Brodu. Molimo Gospodina da blagoslovi ovo djelo truda brojnih dobrih ljudi, kao i sve one koji će ovdje dolaziti po namirnice, ali i lijepu riječ utjehe i duhovne potpore“.

U realizaciji projekta uvelike je svojim iskustvima pomogao ovogodišnji mladomisnik fra Siniša Pucić, koji je šesti mjesec na službi odgojitelja sjemeništaraca u Slavonskom Brodu. On je iz rodnog grada Rijeke donio i iskustva rada tamošnje socijalne samoposluge, koja je prije deset godina bila prva otvorena u Hrvatskoj, a danas slične postoje i u brojnim hrvatskim gradovima.

Naglasio je kako je osnovni cilj ovoga djela ljubavi pomoći ljudima da iziđu iz siromaštva, napose posredstvom dodjele hrane neposredno obiteljima i na sve druge načine, te tako razbiti taj lanac siromaštva. Dodao je kako se nada da će se uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi postići da u gradu bude što manje siromašnih.

Tako su sada u prostorima socijalne samoposluge postavljene i uređene police s osnovnim živežnim namirnicama, higijenskim artiklima i ostalim za kućanstva nužnim stvarima. Sve će, tvrde, biti transparentno, zahvaljujući uspostavljenom informatičkom programu za evidenciju svega što uđe i izađe, za osobe koje primaju pomoć, ali i za sve one ljude dobroga srca koji će svojim donacijama osiguravati da ničega ne manjka. Rad u samoposluzi, koja će biti otvorena srijedom od 8 do 12 sati, bit će na volonterskoj bazi. Osim što će svi potrebiti dobiti besplatno pomoć u namirnicama i kućnim potrepštinama, franjevci će im toga kao i ostalih dana biti na raspolaganju za duhovnu pomoć.