Što činiš za svoju duhovnu zrelost? Jesi li spreman za zadaće koje Bog stavlja pred tebe? … I ove godine SKAC Palma priprema program za sve mlade koji žele aktivno raditi na izgradnji svoje osobnosti, duhovnosti i angažiranosti.

Effata (“Otvori se!”) je program cjelovite kršćanske formacije mladih koji priprema i ostvaruje udruga SKAC Palma za sve studente i mlade radnike koji žive ili rade na području grada Zagreba i okolice.

Školske godine 2013./14. prvu i drugu godinu programa Effata od ukupnih tri, koliko program traje, polazilo je nekih 150 sudionika.

Program se odvijao kroz cijelu akademsku godinu u dva susreta tjedno: jedan plenarni, u formi predavanja, te drugi u formi rada u manjim grupama koji aktualizira i poosobljuje istu temu.

Prijave za upis u prvu godinu otvorene su od 1. listopada do 20. listopada, a početak programa bit će 13. listopada u 20 h u velikoj dvorišnoj dvorani u Palmotićevoj 31.

Prijaviti se mogu mladi od 18 do 30 godina.

Broj mjesta je ograničen te je za prijavu potrebno pravovremeno ispuniti prijavnicu na linku OVDJE.

Program 1. godine Effate organiziran je na sljedeći način:

a) Prvih četiri tjedna održavat će se samo vjeronauk tj. predavanja ponedjeljkom u 20 sati (termini su 13.10., 20.10., 27.10., 3.11.). Ova vjeronaučna predavanja su obavezna za sve koji žele nastaviti sudjelovati u programu Effata.

b) Nakon tih četiri tjedna oni koji žele nastaviti (i ako su redovito pohađali vjeronauk ponedjeljkom) bit će raspoređeni u grupe. Predavanja se onda više neće održavati ponedjeljkom već jednom mjesečno, svake druge subote u mjesecu, kad će biti obrađene četiri nadolazeće teme. Radionice po grupama će se održavati na tjednoj bazi. Vjeronauk ponedjeljkom će se nastaviti i od 10. studenog nadalje te će biti otvoren za sve zainteresirane, ali neće biti dio programa Effate te ga se kao takvog neće trebati pohađati.

Sam program Effate će biti otvoren duhovnom obnovom u subotu 8. studenog.
————————————————-

Detaljnije o programu Effata:

Ovaj program ima namjeru stvoriti poticajno okružje i konkretno vodstvo mladima u njihovu duhovnom sazrijevanju. Mladi će moći razvijati svoju osobnost, zaživjeti duhovnost, naučiti se donošenju dugoročnih odluka, učvrstiti se u povjerenju, provjeriti se u prijateljstvima, stasati u mudrosti i oplemeniti svoju mladost koja je za izvornu duhovnost najbitnije životno doba.

Prednost ovoga sustava je u tome što se omogućuje napredak koji sustavno vodi do cjelovite formacije, koja mlade u potpunosti pripravlja na osobnoj i duhovnoj razini, prati ga kroz ovladavanje važnim životnim vještinama i u konačnici, kao kršćanina osposobljuje za društvenu angažiranost.

Male zajednice su povlaštena mjesta evangelizacije. U velikim otvorenim zajednicama pojedinac se često gubi, i tek prividno nekome pripada. Mladom čovjeku potrebna je čvrsta i stalna zajednica kojoj pripada i koja misli na njega, koja ga zna potražiti i koja ga zamjećuje u svakoj njegovoj dimenziji. Takva zajednica ga podiže i veseli, bodri ga u njegovim poteškoćama i veseli se njegovim pobjedama. Ona ga čuva od bezvoljnosti i trajnije obamrlosti, kao i od lutanja stranputicama. Svatko od nas ima potrebu za grupom prijatelja koja će pitati za tebe i potražiti te kad te nema.

U grupama će se raspravljati, prakticirati stečeni uvidi, te u međusobnom obogaćivanju dijeliti iskustva osobnog rasta.

Jesi li spreman za zadaće koje Bog stavlja pred tebe?

Imaš li podršku na putu svog osobnog rasta?

Što činiš za svoju duhovnu zrelost?

Dođi, oduhovi svoju mladost!

Effata 2014./2015. počinje 13. listopada 2014. i traje do 10. lipnja 2015.!

Od svakog sudionika očekuje se trajno pohađanje formacije kroz cijelu akademsku godinu.

Sa svim pitanjima možete se javiti na sljedeći mail: effataskac@gmail.com.

Skac.hr/Bitno.net