Libanon

Patrijarh je odlučno osudio mogućnost zapadnjačkog vojnog napada na Siriju. Naoružali su pobunjenike, raspirivali nasilje, a još su više zatrovali odnose između sunita i šijita – ustvrdio je patrijarh dodajući:
Zapad misli da će dolaskom sunita na vlast demokracija zamijeniti diktaturu, ali to je velika zabluda. Nasilno promijeniti režim, bez jamstva za laičke stranke, izazvat će žešći sukob nego u Iraku – ustvrdio je patrijarh Younan.

Razočarani smo ciničkom, makijavelističkom politikom zapadnih država: Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i druge vide samo naftu. a zaboravljaju svoja načela. Više od dvije godine zajedno s Turskom govore da će režim pasti, to je najveća laž, koju prodaju svojim građanima, i najveća pogrješna procjena koja se zbila posljednjih deset godina. Režim je još uvijek čvrst, zemlja je porušena, a poginulo je više od stotinu tisuća osoba – objasnio je patrijarh.

Patrijarh smatra da su zapadne države pogriješile podupirući, u ime demokracije, nedemokratske režime, poput Katara i Saudijske Arabije. Njihove šefove u zapadnim kancelarijama primaju kao heroje demokracije političkog pluralizma i snošljivosti – ustvrdio je patrijarh koji smatra da su kršćani izdani i prodani za naftu.

[facebook]Želiš li biti na izvoru sami istinitih informacija?Klikni Like![/facebook]

Cijelo stanovništvo pati, ali kršćani su posebice žrtve mržnje zajednice koja misli i silom braniti Božju stvar. Osim što je spomenuo smaknuće sirijsko-katoličkog svećenika (Françoisa) Mourada prije dva mjeseca, te prije deset dana masakr dvadesetak kršćana zapadno od grada Homs, patrijarh je opisao i nedavno ranjavanje drugoga svećenika, Amera Qassara, župnika u Qatanahu, na jugu glavnoga grada.

U srijedu je, 21. kolovoza, oko 18 sati, bio na putu prema crkvi Naše Gospe Fatimske, u središtu Damaska, tad je kraj njega eksplodirala jedna bomba, teško ga ranila po licu, nogama i pojasu. Bio je satima na operacijskom stolu, a njegov mi je brat rekao da je sada bolje ali da ne može govoriti. Mi se molimo za njegovo ozdravljenje – zaključio je patrijarh.

Prema izvorima Ujedinjenih naroda više od milijun djece zbog građanskoga rata u Siriji trpi izbjeglištvo u Libanonu, u samoj Siriji i u drugim zemljama. Svjetska je zajednica zakazala u zaštiti djece, izjavio je Anthony Lake, ravnatelj Unicefa, a Vijeće je sigurnosti do sada neučinkovito i zbog mnogih žrtava te još više izbjeglica, kazao je, te naveo podatak o šest milijuna i 800 tisuća, od kojih čak 4 milijuna i dvjesto tisuća u vlastitoj zemlji.

(rv/bitno.net)