Zapad je nas sirijske kršćane prodao za naftu – izjavio je sirijsko-katolički patrijarh Youssef III. Younan u telefonskom intervjuu za web-stranicu Terrasanta. net. Patrijarh smatra da valja pomoći sukobljenim stranama da nađu put pomirbe, da pokrenu dijalog za obnovu oslonjenu na pluralističkom ustroju vlade

Libanon

Patrijarh je odlučno osudio mogućnost zapadnjačkog vojnog napada na Siriju. Naoružali su pobunjenike, raspirivali nasilje, a još su više zatrovali odnose između sunita i šijita – ustvrdio je patrijarh dodajući:
Zapad misli da će dolaskom sunita na vlast demokracija zamijeniti diktaturu, ali to je velika zabluda. Nasilno promijeniti režim, bez jamstva za laičke stranke, izazvat će žešći sukob nego u Iraku – ustvrdio je patrijarh Younan.

Razočarani smo ciničkom, makijavelističkom politikom zapadnih država: Francuska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i druge vide samo naftu. a zaboravljaju svoja načela. Više od dvije godine zajedno s Turskom govore da će režim pasti, to je najveća laž, koju prodaju svojim građanima, i najveća pogrješna procjena koja se zbila posljednjih deset godina. Režim je još uvijek čvrst, zemlja je porušena, a poginulo je više od stotinu tisuća osoba – objasnio je patrijarh.

Patrijarh smatra da su zapadne države pogriješile podupirući, u ime demokracije, nedemokratske režime, poput Katara i Saudijske Arabije. Njihove šefove u zapadnim kancelarijama primaju kao heroje demokracije političkog pluralizma i snošljivosti – ustvrdio je patrijarh koji smatra da su kršćani izdani i prodani za naftu.

[facebook]Želiš li biti na izvoru sami istinitih informacija?Klikni Like![/facebook]

Cijelo stanovništvo pati, ali kršćani su posebice žrtve mržnje zajednice koja misli i silom braniti Božju stvar. Osim što je spomenuo smaknuće sirijsko-katoličkog svećenika (Françoisa) Mourada prije dva mjeseca, te prije deset dana masakr dvadesetak kršćana zapadno od grada Homs, patrijarh je opisao i nedavno ranjavanje drugoga svećenika, Amera Qassara, župnika u Qatanahu, na jugu glavnoga grada.

U srijedu je, 21. kolovoza, oko 18 sati, bio na putu prema crkvi Naše Gospe Fatimske, u središtu Damaska, tad je kraj njega eksplodirala jedna bomba, teško ga ranila po licu, nogama i pojasu. Bio je satima na operacijskom stolu, a njegov mi je brat rekao da je sada bolje ali da ne može govoriti. Mi se molimo za njegovo ozdravljenje – zaključio je patrijarh.

Prema izvorima Ujedinjenih naroda više od milijun djece zbog građanskoga rata u Siriji trpi izbjeglištvo u Libanonu, u samoj Siriji i u drugim zemljama. Svjetska je zajednica zakazala u zaštiti djece, izjavio je Anthony Lake, ravnatelj Unicefa, a Vijeće je sigurnosti do sada neučinkovito i zbog mnogih žrtava te još više izbjeglica, kazao je, te naveo podatak o šest milijuna i 800 tisuća, od kojih čak 4 milijuna i dvjesto tisuća u vlastitoj zemlji.

(rv/bitno.net)