Obama

Pišem vam radi mira, radi našega mira. I pišem Vam protiv rata, protiv vašega rata – tim se riječima sirijsko-katolički nadbiskup Jacques Behnan Hindo obratio američkome predsjedniku Baracku Obami, u pismu u kojemu od njega traži da zaustavi svoje planove o vojnoj intervenciji u Siriji. Njegova se nadbiskupija (Hassaké-Nisibi) nalazi u sjeveroistočnom dijelu zemlje, u pokrajini Jazira, na prostoru koji je – prema nadbiskupovim riječima – potpuno blokiran, i gdje milijun i pol ljudi trpi zbog rata, razaranja, i nestašice svega.

U pismu, dostavljenomu agenciji Fides a koje prenosi Radio Vatikan, nadbiskup oštro kritizira put kojim je krenula američka administracija. Velike je dvojbe izrazio i u vezi s dokazima o uporabi kemijskoga oružja od strane Assadova režima, koje je američka administracija predočila kako bi uvjerila međunarodnu zajednicu u potrebu oružane intervencije. Nadbiskup stoga američkom predsjedniku savjetuje da pričeka rezultate Povjerenstva Organizacije ujedinjenih naroda, te moli da se izbjegnu krvoprolića, razaranje i druge patnje.

Pišem onomu – napisao je sirijski nadbiskup – u čijem imenu odjekuje izraz ‘baraka’, odnosno blagoslov. Blagoslov za vašu veliku naciju; mir, plod blagoslova za moj narod. To su moje želje. A one su sada u rukama dobitnika Nobelove nagrade za mir – napisao je na kraju nadbiskup Hindo. (ika/bitno.net)