Nigerija

U sjevernoj Nigeriji islamistička skupina Boko Haram ne prestaje s napadima na kršćane, unatoč tomu Crkva promiče mir i međureligijski dijalog. Govoreći o stanju u Nigeriji, nadbiskup Abuje John Onaiyekan rekao je da je Crkva u Nigeriji sastavnica nigerijske zajednice, a na kršćane, naročito na sjeveru zemlje, terorističke islamističke skupine neprestano vrše pritisak – istaknuo je nadbiskup Onaiyekan dodajući: Ne vjerujem da su napadi usmjereni samo protiv katolika, i kršćana općenito, nego je riječ o nacionalnom problemu, a to je stajalište i nigerijske vlade. Nigerija nije islamska zemlja gdje se progoni kršćanska manjina. Naš je predsjednik anglikanac, predsjednik Senata je katolik, kršćani dakle nisu manjina u tobože muslimanskoj Nigeriji. Pred nama je veliki izazov: stanje u zemlji od kršćana, napose katolika, zahtijeva da svjedoče svoju vjeru i da budu mirotvorci – ustvrdio je nadbiskup.

Osvrnuvši se na kršćansko svjedočanstvo rekao je da je ono vrlo važno. Sada je kršćanska zajednica u vrlo velikoj kušnji jer zbog napada na crkve vjernici gube strpljenje a postoji i opasnost da iz vidika izgube „kršćanski biser“ praštanja, čak se javlja i želja za osvetom i odmazdom. Mi se protivimo svakoj osveti, jer ona se ne pristoji kršćanskom životu, niti se nasiljem može postići mir – primijetio je nadbiskup Onaiyekan.

Na upit zašto napadaju kršćanske crkve tijekom liturgijskih slavlja, rekao je da je najlakše napasti crkvu u gradu jer nije zaštićena. Kad je riječ o državnim proslavama, gdje su vrlo velike mjere sigurnosti, teroristi se ne usuđuju napasti. U katedrali u Abuji, i oko katedrale, vrlo smo dobro organizirali sigurnosnu službu, određeno je da se ni jedan automobil ne približava katedrali tijekom liturgijskih slavlja. Svi moraju ostaviti automobile na parkiralištima, udaljenim od katedrale, i pješice doći u crkvu. Tu cijenu moramo platiti poradi sigurnosti – istaknuo je nadbiskup.

Na upit o novoj evangelizaciji u Nigeriji, rekao je da u zemljama poput njegove, koje su odnedavno kršćanske, govoriti o novoj evangelizaciji znači dati novi polet kršćanskom životu. Ja sam kršćanin drugog naraštaja, moj se otac obratio i odgojio me kao katolika, moja je dakle zadaća da u svojoj vjeri otkrijem zanos očeve vjere, a to upravo nastojim i učiniti – zaključio je nadbiskup Onaiyekan. (rv/bitno.net)

Foto: www.asianews.it