Ova 53-godišnja redovnica o čijem je životu BBC nedavno objavio dokumentarnu reportažu, posljednjih 17 godina svojeg redovničkog života posvetila je služenju zatvorenicima i istinskom svjedočenju Božje ljubavi i milosrđa najpotrebnijima.

– Sigurna sam da me neće ozlijediti. Bog je sa mnom. Nikada mi ne bi nešto nažao učinili. Čak nasuprot, štite me. Ti su ljudi možda izgubili svoju slobodu, ali ne i svoje dostojanstvo. Oni su djeca Božja, a moja je zadaća služiti im i u zatvoru – kaže sestra Neyda.

I dok su čuvari prenapučenog zatvora u kojemu je smješteno preko tri tIsuće zatvorenika odavno digli ruke od uvođenja reda i prepustili zatvorskim bandama stvaranje vlastitih pravila, ova hrabra redovnica smireno i bez straha prolazi zatvorom.

“Oblačite majice”, dovikuju zatvorenici vidjevši ju kako prolazi. “Dođi provesti sa mnom jedno lijepo poslijepodne. Čekam te u učionici”, poziva ih redovnica.

Učeći ih čitati i pisati, sestra Neyda pomaže im razumijeti što piše u njihovim optužnicama i sudskim spisima, a uz to im govori o ljubavi kojom ih Bog ljubi.

Zatvorenici ju zbog njezina bijelog habita nazivaju “bijela kapljica”, a na njezin blagoslov svi spremno odgovaraju “Amen, sestro!”

Bolesnim zatvorenicima ova redovnica redovito donosi lijekove, a za one teško oboljele nastoji osigurati posebnu njegu.

– Imao sam skučeno srce, ali zahvaljujući sestri Neydi ono je danas veliko. Ona nas uči duhovnosti i ljudskosti – svjedoči jedan zatvorenik.

U paklu kriminala i nasilja, ova redovnica svakoga dana neumorno unosi jedan “drugačiji svijet”, prepoznajući u svakom zatvoreniku Božje lice.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net