Santo

Papa Ivan Pavao II. preminuo je 2. travnja 2005. u 84. godini. Samo dva mjeseca nakon njegove smrti papa Benedikt XVI. najavio je početak procesa beatifikacije, koji je službeno započeo 28. lipnja 2005.

S obzirom na to da je zaključenje ovog procesa zahtijevalo barem jedno potvrđeno čudo, najčešće znanstveno i medicinski neobjašnjivo ozdravljenje od teške bolesti, počele su s raznih strana pristizati informacije o čudesnim ozdravljenjima od teške bolesti na zagovor Ivana Pavla II. Nijedno od njih nije bilo potvrđeno sve do 30. ožujka 2007. Tada se novinarima obratila francuska sestra Marie Simon-Pierre svjedočeći o svom čudesnom ozdravljenju od uznapredovale Parkinsonove bolesti, po zagovoru pape Ivana Pavla II. u noći 3. lipnja 2005., točno dva mjeseca nakon njegove smrti. Slučaj se mjesecima analizirao te je konačno proglašen čudom. Otada je proces beatifikacije postao samo pitanje vremena.

Događaj koji su s radošću i uzbuđenjem iščekivali vjernici diljem svijeta zbio se 1. svibnja 2011. na drugu uskrsnu nedjelju, nedjelju Božanskog milosrđa, kada je papa Benedikt XVI. u vatikanskoj bazilici sv. Petra predvodio euharistijsko slavlje na kojem je proglasio blaženim svoga prethodnika. Na Trgu svetog Petra okupilo se tada više od milijun hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Ne bojte se! Otvorite, štoviše, otvorite širom vrata Kristu! – ponovio je tada Benedikt XVI. riječi koje je njegov prethodnik izgovorio kada je izabran za papu. Svojim svjedočenjem vjere, ljubavi apostolske hrabrosti taj je istaknuti lik poljskog naroda pomogao kršćanima iz čitavoga svijeta da se ne boje izjašnjavati kao kršćani, pripadati Crkvi, govoriti o evanđelju. Riječju, pomogao nam je da se ne bojimo istine, jer je istina jamstvo slobode – rekao je Papa.

Na svečanosti proglašenja blaženim papa Benedikt XVI. nosio je liturgijsku odjeću svoga prethodnika. I misnica i mitra koje je imao Sveti Otac na sebi, njegov je prethodnik na katedri svetoga Petra nosio vrlo često na liturgijskim slavljima, tako da se u toj gesti još jednom može prepoznati velika ljubav Benedikta XVI. prema Ivanu Pavlu II.

Bitno.net