Simpozij se održava na temu “Evangelizacija danas: zajedništvo i pastoralna suradnja između Afrike i Europe”, s podtemom “Čovjek i Bog: poslanje Crkve: naviještati Božju prisutnost i ljubav”.

Rim

Biskupi Afrike i Europe sudjeluju na zajedničkom Simpoziju u Rimu od 13. do 17. veljače u organizaciji Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE) i Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM). Na Simpoziju sudjeluje oko 70 biskupa delegata biskupskih konferencija Afrike i Europe, predstavnici dikasterija Svete Stolice te suradničkih organizacija koje pomažu Crkvu u teškoćama i misijskim područjima.

Simpozij se održava na temu “Evangelizacija danas: zajedništvo i pastoralna suradnja između Afrike i Europe”, s podtemom “Čovjek i Bog: poslanje Crkve: naviještati Božju prisutnost i ljubav”. Na Simpoziju sudjeluje kao supredsjedatelj zajedničkog povjerenstva CCEE-a i SECAM-a i donedavni potpredsjednik CCEE-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a uime Hrvatske biskupske konferencije sudjeluje biskup bjelovarsko-križevački Vjekoslav Huzjak.

Drugi po redu Simpozij katoličkih biskupa Afrike i Europe otvorili su kardinal predsjednik SECAM-a Polycarp Pengo i potpredsjednik CCEE-a kardinal Angelo Bagnasco. Prvo izlaganje održao je kardinal Peter Turkson, predsjednik Papinskog vijeća “Iustitia et Pax”, koji je predstavio posinodsku apostolsku pobudnicu pape Benedikta XVI. za Afriku “Africae Munus”, koja je objavljena u studenome 2011. godine.

Potom je kardinal Theodore-Adrien Sarr, potpredsjednik SECAM-a, predstavio dosadašnju suradnju između episkopata Afrike i Europe s posebnim naglaskom na Prvi simpozij u Rimu, 2004. godine, te susrete koji su slijedili nakon Prvog simpozija: 2007. godine u Cape Costu (Gana), 2008. godine u Liverpoolu (Engleska) te 2010. godine u Abidjanu (Obala Bjelokosti).

Nakon kronološkog pregleda dosadašnjih susreta, kardinal Bozanić predstavio je program Drugoga simpozija biskupa Europe i Afrike u Rimu. Tijekom Simpozija na temu “Evangelizacija danas: zajedništvo i pastoralna suradnja između Afrike i Europe” izlagači će s antropološkog i teološkog gledišta promišljati o današnjim stanovnicima Afrike i Europe kojima je Crkva poslana naviještati evanđelje. Bit će riječi o vjernicima, o osobama koji traže smisao života kao i o onima koji kažu da ne vjeruju.

Razgovarat će se o poslanju Crkve u Europi i Africi u kontekstu naviještanja Kristove radosne vijesti, o osobnom susretu s Kristom i o obraćenju. Biskupi će također razmotriti inicijative o intenzivnijem promicanju zajedništva i pastoralne suradnje između Afrike i Europe. Osim predavanja koja će održati pozvani stručnjaci, biskupi će raditi u jezičnim skupinama kako bi mogli izmijeniti iskustva i donijeti nove prijedloge. Na kraju rada biskupi će objaviti zaključnu poruku Simpozija.

Simpozij je prožet zajedničkim molitvenim trenucima i zajedničkim slavljima mise, a 16. veljače, nakon misnog slavlja u bazilici Svetog Petra, sudionike će primiti papa Benedikt XVI. Simpozij će završiti u petak 17. veljače, zajedničkim hodočašćem u Svetište Božjeg Lica u Manoppello.(ika/bitno.net)