Logo

Slavni španjolski nogometni klub Real Madrid ponovno je skinuo križ sa svog grba, kako ne bi uznemirio svoje bogate poslovne partnere iz islamskih država, objavili su mediji.

Nakon što je “kraljevski klub” potpisao sponzorski ugovor s Narodnom bankom Abu Dhabija, na tržištu se pojavila službena kreditna kartica koju je izdala ta banka i koja je namijenjena navijačima Reala. Na kartici je otisnut grb kluba, ali bez križa kako se ne bi naljutili sponzori kluba.

Predsjednik kluba Florentino Perez pojasnio je kako veze kluba s Ujedinjenim Arapskim Emiratima postaju sve “intenzivnije”. Ovo nije prvi put da je klub maknuo kršćanski simbol s grba iz poslovnih razloga. Isto se dogodilo 2012. o čemu smo pisali OVDJE. Tada je taj potez bio povezan s velikim poslovnim projektom koje je Real započeo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tamo se pod brendom Real Madrida započelo graditi veliko sportsko turističko odmaralište. Šeik Saud Bin Sakr al Kasimi koji vlada tim emiratom u jednom je trenutku uvjetovao nastavak projekta s odlukom kluba da uklone križ sa svojega loga i grba kada se on koristi u promotivnom materijalu vezanom uz odmaralište, što se i dogodilo

Kruna s križem iznad grba Reala reprodukcija je španjolske kraljevske krune koju je Alfonso XIII. poklonio 1920. nogometnom klubu koji ima neformalni patronat španjolske kraljevske kuće.

Goran Andrijanić | Bitno.net