“Radujemo se što su Hrvati uspjeli ustavom zaštititi tradicionalni oblik obitelji”, rekao je poljski konzervativni političar Artur Gorski u razgovoru za internetsku stranicu Fronda, jedan od najutjecajnijih katoličkih medija u toj zemlji, komentirajući referendum u našoj zemlji.

Gorski, parlamentarni zastupnik Prava i pravednosti, stranke bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog, reagirao je na kritike poljskih lijevih medija koji su rezultate referenduma prikazali u negativnom svijetlu.

“Taj referendum bio je “u ime obitelji”, “za obitelj”, a ne protiv nekoga ili nečega. Hrvati kao narod su u svemu ovome pobjednici, pa čak i oni Hrvati koji sada misle da su izgubili jer su glasali protiv”, rekao je Gorski. Inače, vijest o uspjehu referenduma prenijeli su svi značajniji katolički i konzervativni mediji u Poljskoj.

Vijest o ishodu referenduma prenijeli su svi svjetski mediji, pri čemu se rijetko koji od njih upuštao u vrijednosne sudove o njemu. Svi uglavnom ističu kako je pitanje referenduma izazvalo žestoke podjele, te kako mu su se suprotstavili političari na vlasti. Britanski The Telegraph je primijetio da EU nije službeno komentirala referendum, ali se Bruxelles zato i te kako sukobio s vladom premijera Zorana Milanovića oko slučaja “lex Perković”. France 24 je, s druge strane napisala kako je “unatoč rezultatima referenduma raspoloženje prema homoseksualcima u javnosti liberalnije nego prije”.

Bitno.net