Godine 1919., ubrzo nakon završetka Prvog svjetskog rata, izbio je veliki sukob između Grčke i Turske pod vodstvom Mustafe Kemala Atatürka. Grčko-turski rat doveo je do smrti stotine tisuća ljudi, vojnika i civila, a više od dva milijuna je raseljeno u Velikoj grčko-turskoj razmjeni stanovništva.

Jedan od gradova koje je rat najviše pogodio svakako je i turska luka Izmir (grč. Smyrna) koji je početkom 20. stoljeća imao oko 250 tisuća stanovnika od čega su između 100 i 130 tisuća činili Grci. Godine 1922. nakon turskog oslobođenja Izmira, grad je zapaljen te su mnoge grčke i armenske gradske četvrti izgorjele, mitropolita Smyrne, Krizostoma Kalafatisa, ubila je rulja, a ubrzo su svi kršćani iz grada protjerani ili raseljeni u skladu s grčko-turskim sporazumom. Te je godine održana i zadnja službena proslava Bogojavljenja.

Više od 80 godina nakon krvavih sukoba, lokalne turske vlasti dopustile su da se danas, prema starom pravoslavnom kalendaru, održi prva službena proslava blagdana koji se u pravoslavlju veže uz krštenje Isusa Krista.

“Prvi put slavit ćemo obred blagoslova vode u izmirskoj luci. Službeno ovo je prva godina. Slično smo imali i prije deset godina, ali to je bilo neslužbeno. Sada smo dobili dozvolu turske vlade i Ministarstva unutarnjih poslova”, rekao je o. Kyrillo Sykis, a prenosi Greek Reporter.

Proslava je započela svečanom liturgijom u crkva Agia Fotini, dok je blagoslov vode održan u 12:30 ispred povijesne zgrade bivšeg grčkog konzulata u izmirskoj luci. U sklopu proslave na lokalnom pristaništu održan je i običaj ‘plivanja za Časnim Krstom‘.

Svečanosti su prisustvovali delegacije iz Atene, Mytilene i Chiosa kako bi upotpunile ovaj povijesni događaj za nekoliko tisuća pravoslavnih kršćana koji žive u ovom dvomilijunskom gradu. I dok većinu čine Rusi, uz ponešto Gruzijaca i drugih, danas u Izmiru živi samo oko 300 Grka.

“Nadamo se, s obzirom na to da smo ovdje izgradili pravoslavnu zajednicu, da možemo organizirati nešto što će se održati s vremenom”, zaključio je o. Sykis.

Tino Krvavica | Bitno.net