Indijski biskupi i više od 5.000 kršćana okupilo se 1. kolovoza u blizini zgrade parlamenta u New Delhiju prosvjedujući protiv diskriminacije kršćana dalita, osoba koje ne pripadaju ni jednoj kasti.

Indija

“Ni Ustav ni sudovi ne štite temeljna prava kršćanskih ‘nedodirljivih'”, istaknuo je na prosvjedu nadbiskup Malayappan Chinnappa iz južnoindijske dijeceze Chennai, koji i sam pripada dalitima. Više je govornika pozvalo na bojkot parlamentarnih izbora 2014. U šestosatnom prosvjedu i maršu uz poglavare različitih vjeroispovijesti sudjelovali su i indijski zastupnici.

Indija je godine 1950. za hinduske dalite uvela 15-postotnu kvotu u školama i javnim službama kako bi potaknula socijalni uspon “nedodirljivih”. Godine 1956. povlastice su proširili na dalite Sikhe, a 1990. i na budističke dalite. Opetovana traženja kršćana dalita ostala su neispunjena. Optužba za diskriminaciju još se od 2004. nalazi na Vrhovnom sudu, istaknuo je u razgovora za njemačku katoličku agenciju KNA Franklin Caesar, jedan od koordinatora prosvjeda, upozoravajući da je riječ o taktici odugovlačenja, zbog koje će, ako još potraje, kršćani morati posegnuti za “oštrijim prosvjednim sredstvima”. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com