TijelovoFoto: IKA
Svetkovina Tijelova u kojoj sudjeluje sav prezbiterij grada Zadra, redovnici samostana i redovničkih zajednica u gradu Zadru te vjernici svih gradskih župa, svečano je proslavljena u četvrtak 7. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potom i euharistijsku procesiju iz katedrale Širokom ulicom, Narodnim trgom, ul. Elizabete Kotromanić do crkve sv. Šime.

„Proslavom Presvetog Tijela i Krvi Kristove ispovijedamo da je Krist u euharistiji stvarno, istinito i bitno nazočan. Na tu svetkovinu osobito zahvaljujemo što su naši duhovni korijeni iznikli u dvorani Posljednje večere po čemu smo postali narod euharistije”, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je euharistija središte svih sakramenata i izvor svake pobožnosti, plod nesebične i posebne Božje ljubavi prema ljudima.

„Istu žrtvu koju je prinio Ocu na drvu križa, Isus sakramentalno prinosi za vrijeme mise na oltaru. Golgotska se žrtva obnavlja vidljivo i kultno, ali na nekrvan način. Isus se dao kao popudbina i hrana, kao jamstvo zajedništva. Euharistija nije bilo kakvo blagovanje, nego sveti događaj i mora se slaviti raskajanim i čistim srcem. Zato nije dopušteno dijeliti sakramente onima koji nisu sposobni primiti ih: nekršteni, heretici, rastavljeni i ponovno civilno vjenčani, šizmatici.

“Uskratiti sakramente takvima nije diskriminacija ni poniženje. Crkva time ne osuđuje grešnika, već stanje i životni položaj čovjeka koji je u suprotnosti zajedništvu ljubavi Krista i Crkve. Potvrdio je to u Milanu i Papa kada je odgovarao na upite vjernika, o stanju rastavljenih. To je problem i velika patnja nekih obitelji (rastavljenih i ponovno vjenčanih), rekao je papa i zatražio da im se bude pri ruci, najprije preventivnim metodama da ne dođe do rastave. Ako obitelj doživi brodolom, ne ih prekrižiti iz zajedništva, nego im pokazati ljubav i suosjećanje”, rekao je mons. Puljić. Premda ne mogu poći na ispovijed i primati euharistiju, neka im svećenici budu blizu i objasne da se mogu i duhovno pričestiti te da mogu svojom patnjom doprinijeti dobru Crkve i pomoći obiteljima da očuvaju stabilnost i nerazrješivost braka. Ako to prihvate i svjesno svoju patnju prikažu Gospodinu, to može biti veliki doprinos crkvenom napretku i boljitku obitelji, rekao je mons. Puljić, zaključivši da je „euharistijski Krist središte naše vjere i života”. Podsjetio je da je na ovogodišnje Tijelovo i godišnjica važnog pisma pape Ivana VIII. (7. lipnja 879.) hrvatskom vladaru Branimiru. Tada je Papa služio misu na žrtveniku sv. Petra i blagoslovio je cijeli hrvatski narod i zemlju.

Nadbiskup je podsjetio da je 9. lipnja deveta godišnjica dolaska pape Ivana Pavla II. u Zadar. Godine 2003. na Forumu, koji sad nosi naziv Poljana Ivana Pavla II., poručio nam je: ‘Posebna hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski koji si me dočekivao raširenih ruku i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije i Kvarnera. Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!’. Zahvalimo Bogu za naše povijesne veze s Rimom, po čemu smo poznati kao narod sv. Petra, potaknuo je nadbiskup Puljić. (ika/bitno.net)