Proslava svetkovine Tijelova u Zadru

Euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potom i euharistijsku procesiju iz katedrale Širokom ulicom, Narodnim trgom, ul. Elizabete Kotromanić do crkve sv. Šime.

TijelovoFoto: IKA
Svetkovina Tijelova u kojoj sudjeluje sav prezbiterij grada Zadra, redovnici samostana i redovničkih zajednica u gradu Zadru te vjernici svih gradskih župa, svečano je proslavljena u četvrtak 7. lipnja u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, potom i euharistijsku procesiju iz katedrale Širokom ulicom, Narodnim trgom, ul. Elizabete Kotromanić do crkve sv. Šime.

„Proslavom Presvetog Tijela i Krvi Kristove ispovijedamo da je Krist u euharistiji stvarno, istinito i bitno nazočan. Na tu svetkovinu osobito zahvaljujemo što su naši duhovni korijeni iznikli u dvorani Posljednje večere po čemu smo postali narod euharistije”, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je euharistija središte svih sakramenata i izvor svake pobožnosti, plod nesebične i posebne Božje ljubavi prema ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Istu žrtvu koju je prinio Ocu na drvu križa, Isus sakramentalno prinosi za vrijeme mise na oltaru. Golgotska se žrtva obnavlja vidljivo i kultno, ali na nekrvan način. Isus se dao kao popudbina i hrana, kao jamstvo zajedništva. Euharistija nije bilo kakvo blagovanje, nego sveti događaj i mora se slaviti raskajanim i čistim srcem. Zato nije dopušteno dijeliti sakramente onima koji nisu sposobni primiti ih: nekršteni, heretici, rastavljeni i ponovno civilno vjenčani, šizmatici.

“Uskratiti sakramente takvima nije diskriminacija ni poniženje. Crkva time ne osuđuje grešnika, već stanje i životni položaj čovjeka koji je u suprotnosti zajedništvu ljubavi Krista i Crkve. Potvrdio je to u Milanu i Papa kada je odgovarao na upite vjernika, o stanju rastavljenih. To je problem i velika patnja nekih obitelji (rastavljenih i ponovno vjenčanih), rekao je papa i zatražio da im se bude pri ruci, najprije preventivnim metodama da ne dođe do rastave. Ako obitelj doživi brodolom, ne ih prekrižiti iz zajedništva, nego im pokazati ljubav i suosjećanje”, rekao je mons. Puljić. Premda ne mogu poći na ispovijed i primati euharistiju, neka im svećenici budu blizu i objasne da se mogu i duhovno pričestiti te da mogu svojom patnjom doprinijeti dobru Crkve i pomoći obiteljima da očuvaju stabilnost i nerazrješivost braka. Ako to prihvate i svjesno svoju patnju prikažu Gospodinu, to može biti veliki doprinos crkvenom napretku i boljitku obitelji, rekao je mons. Puljić, zaključivši da je „euharistijski Krist središte naše vjere i života”. Podsjetio je da je na ovogodišnje Tijelovo i godišnjica važnog pisma pape Ivana VIII. (7. lipnja 879.) hrvatskom vladaru Branimiru. Tada je Papa služio misu na žrtveniku sv. Petra i blagoslovio je cijeli hrvatski narod i zemlju.

Nadbiskup je podsjetio da je 9. lipnja deveta godišnjica dolaska pape Ivana Pavla II. u Zadar. Godine 2003. na Forumu, koji sad nosi naziv Poljana Ivana Pavla II., poručio nam je: ‘Posebna hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski koji si me dočekivao raširenih ruku i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije i Kvarnera. Zemljo Hrvatska, Bog te blagoslovio!’. Zahvalimo Bogu za naše povijesne veze s Rimom, po čemu smo poznati kao narod sv. Petra, potaknuo je nadbiskup Puljić. (ika/bitno.net)

Objavljeno: 9. lipnja 2012.

Možda vam se svidi