SlovenijaFoto: IKA
Uz vladiku na liturgiji su suslužili domaći župnik msgr. Francet Novak, grkokatolički župnik iz Mrzlog Polja u Žumberku o. Gorazd Bastašić, dušobrižnik za grkokatolike u Sloveniji protojerej stavrofor o. Mihajlo Hardij i žumberački dekan o. Andrija Kekić. Pjevanu liturgiju sv. Ivana Zlatoustog pjevao je Slovenski ekumenski zbor.

Biskup Kekić obratio se vjernicima na slovenskom jeziku te je uz nedjeljna čitanja istaknuo Isusov susret s pismoznancima naglasivši kako su oni svoju religioznost izobličili i lišili je srca i duha postavivši nasuprot njima u prvi plan udovicu-sirotnu ženu, koja je Bogu dala sve što je imala. Biskup je u homiliji pozvao okupljene da svakodnevno sami sebe daruju Bogu da bi im se Bog podario i ispunio živote. Osvrnuo se na to da se Križevačka eparhija proteže u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, stoga je proslava kod sv. Križa bila prilika za susret i upoznavanje dvaju naroda i dviju kultura.

Na području Slovenije grkokatolici su organizirani u dvije župe – u Metlici i u Dragama u Beloj krajini, a velik broj grkokatoličkih vjernika živi u većim gradovima – u Novom Mestu i u Ljubljani. Među vjernicima grkokatolicima u Sloveniji ima onih koji su porijeklom sa Žumberka, a također i Ukrajinaca i Rusina. (ika/bitno.net)