Prinos etike i duhovnosti održivom gospodarskom poretku, to je bila tema susreta održanog 23. svibnja u sjedištu Povjerenstva episkopata Europske zajednice u Bruxellesu, organiziranog na zahtjev Povjerenstva u suradnji s Konferencijom europskih Crkvi. Tajnik se Povjerenstva msgr. Piotr Mazurkiewicz zapitao nije li pomanjkanje duhovnosti u dnu opće europske krize, gospodarske, društvene, političke i demografske?

Etika

Svjedoci smo neuspjeha neo-liberalnog sustava – objasnio je bivši veleposlanik Nizozemske dodajući da je kriza još dublja jer su joj korijeni u nesnalaženju društva u kojem vladaju neispravni odnosi između čovjeka, prirode i dobara, zbog gubitka osjećaja za nadnaravno. Da bi se povratio osjećaj nadnaravnoga potrebno je da kršćanske crkve kritički preispitaju može li se shvatiti njihov govor i da se otvore suradnji s nevjernicima radi zajedničkog sučeljavanja s krizom i pronalaženja rješenja za održivu budućnost – ustvrdio je bivši veleposlanik Edy Altes.

Kada su traženje profita i tržišni zakoni svetost, onda imamo veliki problem – istaknuo je nadbiskup Bruxellesa André-Joseph Léonard, dodajući da je opće dobro daleko od kolektivizma i individualizma, ono zahtijeva žrtve i od pojedinaca ali nije protiv pojedinaca jer podrazumijeva vrjednovanje svake osobe – istaknuo je nadbiskup dodajući.

U traženju rješenja duhovnost, koja je otvaranje prema nadnaravnome, ima temeljnu ulogu. Postoje razne vrste duhovnosti, ali posebnost je kršćanske duhovnosti u vjerovanju u utjelovljenje Božje u kojem su se susrele dvije dimenzije: nadnaravna i naravna. Stoga je potrebno vjerovati u Boga i u čovjeka ustvrdio je nadbiskup, a nizozemski je veleposlanik uzvratio: Kad bismo vjerovali u Boga, priznali bismo druge vrijednosti, osim materijalnih, i mogli bismo razviti drugačiji gospodarski sustav. (rv/bitno.net)