Od 6. do 9. lipnja u Međugorju je održano VIII. Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, koje je okupilo više od 2000 sudionika

Foto: medjugorje-info.com

Tema VIII. međunarodnog hodočašća bila je Idi za mnom! (Mk 10,21). Ono što posebno raduje jest kako su svi sudionici – njih više od 2000 i to iz: Rusije, Ukrajine, Litve, Latvije, Slovačke, Italije, Velike Britanije, Poljske, Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH – bili smješteni besplatno u domove, pansione i hotele župljana Međugorja, gdje su im bili osigurani prenoćište i objedi.

Ovo hodočašće je karakteristično jer ga sačinjavaju osobe s teškoćama (puno njih s različitim mentalnim ograničenjima), njihovi roditelji i volonteri. Stoga je program i liturgija prilagođena njima s puno pjesme, pokreta, simbola, jednostavnih gesti koje svakom sudioniku žele pokazati koliko im je Bog blizak u njihovoj patnji.

Tom prigodom večernju svetu misu 6. lipnja, predvodio je fra Marinko Šakota, međugorski župnik i koordinator ovoga susreta koji je pozdravio sudionike, te zahvalio svim župljanima koji su se i ove godine iskazali u velikodušnosti besplatno primiti u svoje domove sudionike hodočašća.

Sljedećeg dana, u petak 7. lipnja, program je započeo predstavljanjem skupina sudionika koje je pozdravio župnik Šakota, te mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. Župnik se najprije ponovno zahvalio svojim župljanima na velikodušnosti te sudionicima poručio: „Ovo je slavlje, ovo je fešta, ovo je radost. Bogu hvala za sve.“

„Došli smo ovdje sa svim svojim slabostima i duše i tijela. Isus nam svima kaže: ‘Evo ja ti dajem snagu, ali ne kako ti želiš, nego kako ja smatram da treba’. Isus je jedan super liječnik. Svakome od nas on daje pravu dijagnozu, jer bolest često puta nije nešto što je zapravo ružno i nepotrebno. Sv. Pavao nam je rekao da mi u svojim patnjama, svojim križevima nadopunjujemo patnje Kristove i zato mi noseći naš križ nosimo taj križ za Isusom. Ovdje nasuprot nas gledamo brdo Križevac, na vrhu je Isusov križ, a do tog križa vodi križni put s 14 postaja, a vi dolazite iz 14 zemalja i ako idete na Križevac neka svaka zemlja uzme molitvu za jednu postaju. I tako postajemo svjesniji da svi trebamo hodati po tom križnom putu Isusa Krista. Na svijetu nema osoba koje ne pate. Svi pate. Čak i oni za koje mi možda mislimo da su bogati, da su zdravi… I oni imaju neku patnju“, poručio je mons. Hoser okupljenima te ih blagoslovio.

U poslijepodnevnim satima molio se Križni put na Križevcu za one koji su pokretni, a za nepokretne, odnosno manje pokretne molitva je upriličena u Dvorani Ivana Pavla II. uz oživljavanje i animiranje postaja Križnog puta.

U subotu, 8. lipnja od jutra je organizirano nošenje nepokretnih sudionika hodočašća do mjesta Podbrdo, koji su se, već tradicionalno zahvaljujući momcima iz CenacolaMarijinih ruku i međugorskim župljanima, barem na dan osjećali ravnopravno, zaboravljajući svoj hendikep, s potpuno zdravim i pokretnim osobama. Tijekom poslijepodneva uslijedila su svjedočanstva protkana plesom. Ove godine gostovala je zajednica Cenacolo, kao i skupina mladih iz Poljske koja je svojom animacijom pozdravila i papu Franjuprilikom Svjetskog susreta mladih u ovoj zemlji.

Svoje svjedočanstvo s okupljenima podijelio je Branimir Reiter iz sela Bektež blizu Kutjeva koji boluje od cerebralne paralize. Posvjedočio je kako je upravo u Međugorju osjetio Božju ljubav, što mu je pomoglo prihvatiti vlastiti život i svoje stanje, upravo u trenutku kada je mislio odustati od života.

Također, svoje svjedočanstvo je ispričao i Stijepo Gleđ Markos, međunarodno priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika koji je svoju glazbenu karijeru započeo na kazališnim daskama gdje je kroz glavne uloge u mjuziklima ostvario veliki uspjeh. Odigrao je više stotina predstava a nedavno je utjelovio glavnu ulogu alkara Stipana u aktualnom povijesnom mjuziklu i glazbeno-scenskom spektaklu Mirakul o Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. On u dubrovačkoj bolnici posjećuje palijativne bolesnike te im glazbom i pjesmom olakšava teške trenutke bolesti. Svjedočio je o svom obraćenju i stavljanju svog života u službu potrebitih.

Kristina Kiki Terihaj iz Slavonskog Broda boluje od artogripoze te je stoga čitav život provela u kolicima, ali ju to nije spriječilo da bude članica zajednice Vjera i Svjetlo i zajednice Srce Isusovo koju je osnovala s prijateljem, o čemu je ovom prilikom i govorila nazočnima.

Poslije svjedočanstava sudionici su imali zakusku, koju su, također, pripremili župljani Međugorja, nakon čega je upriličen večernji molitveni program.

Ovo posebno hodočašće završilo je u nedjelju. 9. lipnja, na svetkovinu Duhova. Program je započeo u 10:30 sati plesnim nastupom poljske mladeži i „oživljavanjem“ evanđeoskog prikaza silaska Duha Svetoga na Mariju i apostole, iza kojeg je uslijedilo euharistijsko slavlje u 11 sati kojim je hodočašće privedeno kraju.

Fotografije: medjugorje-info.com

Katolički tjednik | Bitno.net