SDM

Na predstavljanju su bili nazočni kardinal Stanislaw Rylko, predsjednik Papinskoga vijeća za laike, nadbiskup Orani Joao Tempesta, te biskup Eduardo Pingeiro da Silva, predsjednik Biskupskoga povjerenstva za mlade Brazilske biskupske konferencije. Predstavljajući taj događaj kardinal je Rylko istaknuo da je Svjetski dan mladeži – koji se nakon 26 godina ponovno održava u Latinskoj Americi – važan čimbenik dušobrižništva mladih, kojemu je svrha rast vjere mladih iz cijeloga svijeta.

“Pođite i učinite učenicima sve narode”, naslov je Svjetskoga dana mladih 2013. godine, koji u sebi sažima jedan od ciljeva koje su biskupi Latinske Amerike odredili kao prioritet, u Aparecidi 2007. godine, a to je kontinentalna misija – istaknuo je nadbiskup Rija, mons. Orani Joao Tempesta, koji je pritom objasnio da je cilj tog događaja upravo potpora jačanju vjere mladih za misije. Njihova je, naime, zadaća promijeniti svijet, čineći ga boljim. Mislim da je to za nas, za Rio de Janeiro, prekrasna prigoda, ne samo imati Svetoga Oca, nego i mlade iz cijeloga svijeta. Poput raširenih ruku Krista Otkupitelja na brdu Corcovado, i mi želimo otvoriti svoje srce kako bismo sve primili – rekao je nadbiskup.

Snažnu vezu između Svjetskih dana mladeži istaknuo je kardinal Stanislaw Rylko, predsjednik Papinskoga vijeća za laike, koji je podsjetio na važnost tih događaja za rast vjere kroz riječi pape Benedikta XVI., koji je govorio o “slapu svjetlosti i nade” kod mladih. Svjetski se dan mladih ne svodi samo na pet dana u Rio de Janeiru – objasnio je kardinal – nego uključuje i njegovu pripravu. Riječ je o pravom hodočašću s jednoga Dana mladeži do drugoga, koje oblikuje nove naraštaje kršćana sposobnih živjeti Evanđelje u punini, i radosno ga prenositi. To hodočašće – prema kardinalovim riječima – donosi uistinu izvanredne plodove. Zadivljujuća je snaga privlačnosti toga jednostavnog Križa u odnosu na mlade. Na svečanostima primanja Križa, u brojnim se biskupijama okupilo i više od 100.000 mladih… – istaknuo je kardinal Rylko te dodao da doista možemo reći da je Svjetski dan mladeži u Brazilu već započeo.

Kardinal je među budućim pothvatima povezanima sa Svjetskim danom mladih, najavio i mogućnost organiziranja tog događaja u Africi. Uzdamo se i vrlo smo odlučni u tome da nastavimo tim putom, jer Afrika to zaslužuje. Riječ je o mladom kontinentu, i uvjereni smo da je došlo vrijeme da se Svjetski dan mladeži organizira upravo na tom kontinentu – rekao je kardinal Rylko, a prenosi Radio Vatikan.(ika/bitno.net)