RH

Popis stanovništva, kaže se u biskupovom pismu, u jednoj zemlji je prigoda da svaki pripadnik te zemlje pruži dokaz svoga identiteta i legitimiteta. To je potrebno osobito u onom slučaju kada mu se bilo jedno ili drugo dovodi u pitanje, osporava ili onemogućuje.

Mnogi katolici, ne samo s područja Banjolučke biskupije, nego i cijele naše domovine Bosne i Hercegovine (kao i mnogi drugi naši sugrađani) tijekom rata, a onda i u poraću ostali su nažalost, bez nekih od temeljnih ljudskih i građanskih prava.

Među tim pravima je i pravo na svoju imovinu, vlastiti nacionalni identitet, na vlastiti materinski jezik, a u nekim slučajevima i na slobodno ispovijedanje svoje vjere, te pravo biranja svojih političkih predstavnika.

Popis pučanstva, koji će se provesti od 1. do 15. listopada 2013. prigoda je za svakog pripadnika Katoličke Crkve – koji se nalazi na području Banjolučke biskupije ili koje od drugih nad/biskupija – da jasno izrazi svoj vjerski i nacionalni identitet, kao i da popiše svoju – makar i opustošenu imovinu. Zato je svakako potrebno da svaki katolik obavi svoju moralnu dužnost i odazove se skorašnjem popisu stanovništva.

Mi, članovi Biskupske Konferencije BiH već prije dva mjeseca u zajedničkom apelu pozvali smo svakog katolika da „svjestan svoje temeljne obveze javno i ponosno očituje svoju vjersku pripadnost” i izjasni se na popisu kao katolik. A časna je obveza ne zanijekati svoj nacionalni identitet i čuvati svoj materinski nacionalni jezik.
Popisat će se svi koji žive na području Bosne i Hercegovine.

Ali, tu mogućnost imaju i svi drugi katolici odnosno građani iz BiH koji trenutno žive u inozemstvu. Za njih postoji poseban obrazac, koji – osim imena i prezimena, jedinstvenog matičnog broja, općine prebivališta, nacionalnosti, vjeroispovijesti, materinskog jezika – sadrži i pitanje o državi u kojoj se dotična osoba nalazi te o razlogu boravka i dužini boravka u toj zemlji.

I ovom prilikom potičem sve, osobito vas, koji se nalazite izvan svoga rodnog kraja i svoje rodne zemlje Bosne i Hercegovine, da se doista potrudite i prijavite na popis odnosno da dođete do potrebnih obrazaca koje ćete savjesno ispuniti, te da tako, na dostojanstven i miroljubiv način, pokažete svoju ljubav prema svojim vjerskim i nacionalnim korijenima, prema Crkvi svoga rodnog kraja i svojih predaka, kao i svoju dužnost da ponovno dobijete ono što vam je bespravno oduzeto–svoj ljudski, kao i svoj vjerski i nacionalni identitet i legitimitet, svoju očevinu, baštinu i imovinu u svome rodnom kraju.

Pokažimo svi na djelu da smo istinski branitelji i promicatelji istine drevne narodne mudrosti: “Tuđe poštuj, a svoga se ne stidi niti odreci!, ističe se u pozivu biskupa Komarice. (ika/bitno.net)