Liječnički tim koji djeluje pri Kongregaciji za kauze svetaca proglasio je 12. prosinca ozdravljenje jednog djeteta čija se majka molila za zagovor papi Pavlu VI. “neobjašnjivim”, dakle čudom, s čime je otvoren put beatifikaciji Giovannija Battiste Montinija, objavili su vatikanski mediji.

Riječ je o slučaju koji se dogodio još početkom 1990-ih u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Mladoj trudnici liječnici su rekli kako se njezino dijete loše razvija, te kako će to imati teške posljedice po razvoj mozga i zbog toga su joj preporučili da napravi abortus. Majka je abortus odbila i odlučila je roditi dijete unatoč svemu, pri čemu se, rekla je, oslanjala na zagovor pape Pavla VI. Dijete se rodilo potpuno zdravo, na potpuno iznenađenje liječnika, a s obznanom tog slučaja čekalo se još određeni broj godina kako bi se stvorila sigurnost da dijete nema nikakvih problema sa zdravljem nastalih još u vrijeme dok je bio u majčinu trbuhu.

Cijelu ovu godinu trajale su rasprave o slučaju tog kalifornijskog djeteta, a sada je liječnički konzilij dao svoje mišljenje. Postulator kauze pokojnog Pape vlč. Antonio Marrazzo rekao je kako se radi o “velikom čudu po zagovoru po Pavla VI.”, te naglasio zanimljivu podudarnost kako su okolnosti cijelog slučaja u skladu s naukom o beskompromisnoj obrani života, onom istom koju je Montini iznio u svojoj čuvenoj enciklici “Humanae Vitae” iz 1968.

Čudo koje su potvrdili liječnici sada moraju potvrditi i teolozi i kardinali u kongregaciji, a potom Papa koji nakon toga može objaviti i datum beatifikacije. Podsjetimo Pavao VI. je prošle godine u prosincu dobio potvrdu”herojskih krjeposti”, s čime je otvoren njegov put prema beatifikaciji, a potom i mogućoj kanonizaciji.

Bitno.net