Na seminaru Vijeća europskih biskupskih konferencija, održanom u Vatikanu, govorio je i Luca Volonté, europarlamentarac pri Europskom vijeću, rekavši da je vrlo aktualna kritička analiza o Europi pape Benedikta XVI..

Crvena stolica

Ustrajni su znakovi velike zabrinutosti zbog napuštanja vjere i isključivanja Boga iz svakodnevnog života. Ali, može se također osjetiti velika živost i značajna obnova u mnogim zemljama koje su podnijele vrlo teške posljedice relativističkoga mentaliteta, primjerice živost kršćanskih društava i španjolskih udruga, njihova kreativnost i uvjerljiva sposobnost mobiliziranja; novi pothvati koji niču u skandinavskim zemljama ili u Ujedinjenom Kraljevstvu, zahvaljujući Papinu apostolskom putovanju – podsjetio je europarlamentarac.

Osjetio sam da istočne zemlje u Europskom parlamentu hrabrije brane vrijednosti u koje vjeruju. Europi su potrebni hrabri političari, orni za borbu za očuvanje kršćanskih vrijednosti – kazao je pozivajući biskupe da izrazitije podupru laike zauzete u politici.

Biskupi moraju više surađivati s kršćanskim političarima. Samoća je neugodna bolest, stoga bi biskupi trebali pridonijeti uspostavi čvršće veze između kršćanskih političara i kršćanskog puka. Laici zauzeti u politici često su prepušteni sami sebi, a kršćanski ih puk smatra strancima. Lisabonski ugovor jamči uspostavu odnosa između kršćanskih političara i kršćanskog naroda. Dobro je učiti od živosti raznih protukršćanskih skupina jer katoličke udruge ne uspijevaju svrsishodno koristiti svoje ogromne mogućnosti – kazao je Volonté pozivajući da se dobro promisli o Isusovim riječima o lukavosti potrebnoj sinovima svjetla.

To da su sinovi tame sposobni i vješti ne treba zabrinjavati, to nam je poznato već dvije tisuće godina. Ali smatram da nam je potrebna bolja organizacija, usklađivanje i učinkovitost zajedničkog nastupanja između lokalnih, nacionalnih i europskih katoličkih organizacija. Potrebno je povezati se s drugim crkvama i religijama koje žele da u središtu europske budućnosti bude dostojanstvo života, obitelj i slobodni izbor odgoja – ustvrdio je parlamentarac.

Pobjeda moćnih protukršćanskih lobija u nacionalnim parlamentima i međunarodnim organizacijama nije u potpunosti sigurna. U to su se već uvjerili čelnici organizacija protivnih obitelji, životu i slobodi odgoja jer su neke su naše pobjede u Vijeću Europe istaknule sve njihove granice; dovoljno je spomenuti pravorijek Europskog suda za ljudska prava o raspelu u talijanskim školama, također i Rezoluciju koja je namjeravala ograničiti liječnicima i bolničarima pravo na priziv savjesti radi lakšeg pristupa pobačaju. Ideološki tekst jedne Britanke zahvaljujući našim amandmanima zamijenjen s potpuno novim tekstom koji potvrđuje, brani i promiče pravo medicinskog osoblja na priziv savjesti, a također se može reći da smo postigli značajne rezultate obzirom na proganjanje kršćana – ustvrdio je europarlamentarac.

Nadamo se da će se ti pozitivni znakovi pretvoriti u novu odrednicu, oni ipak potvrđuju da naša nazočnost, kao Crkva, u europskom prostoru može uroditi plodom na razini ustavnih odluka, ako se uspijemo trgnuti iz mrtvila i ako budemo sposobni iskoristiti svoju povezanost s Katoličkom crkvom. To nas sve potiče na osobnu, političku i društvenu odgovornost – istaknuo je Volonté.

Vijeće Europskih biskupskih konferencija može imati odlučujuću ulogu u stvaranju kreativne mreže. Vrlo je znakovito da je Vijeće, nastalo prije četrdeset godina, predstavljalo crkvenu Europu koja je već u ono doba prešla s onu stranu razdjelnog zida između Istoka i Zapada, a svijet politike ni sanjati nije mogao o Europi iza željezne zavjese. Crkva ima voditi računa o usvojenim političkim odlukama da slijedom toga može i prosuđivati. Veća suradnja između Crkve i politike potrebna je jedinstvenosti ljudske osobe – ustvrdio je Volonté.

Moramo biti u središtu zbivanja i učiniti da se čuje naš glas, kontaktirajući parlamentarce i vlade, nazočnošću u medijima, pisanjem ustanovama, organiziranjem seminara i stručnim radovima. Ustanove su vrlo osjetljive na javno mnijenje, a odluke usvojene u Bruxellesu ili Strasbourgu ovise o javnim mnijenjima u pojedinim državama – istaknuo je parlamentarac dodajući:
Svi se imamo zauzeti za ostvarenje novoga humanizma jer je neophodan Europi. Neupitne vrijednosti, vrlo jasno opisane u učiteljskom dokumentu od 2002. godine, moraju biti temelj formacije kršćanskih političara. Novi naraštaj katolika valja odgojiti za politiku i demokratsku odgovornost politike, novi naraštaj osoba spremnih da se odvažno, bez straha, i s veseljem uključe u politiku – zaključio je Luca Volonté. (rv/bitno.net)