Američki glumac Gary Sinise, poznat po svojim ulogama u filmovima poput “Forrest Gump”, “Apollo 13” ili televizijskoj seriji “CSI: New York”, progovorio je o svojoj vjeri i načinu na koji su on i njegova obitelj pronašli duhovno utočište u Katoličkoj Crkvi.

Sinise je bio gost iznenađenja na nedavnoj konvenciji Kolumbovih vitezova, jednoj od najvećih katoličkih bratovština na svijetu koja se bavi humanitarnim radom. Sinise ima humanitarnu udrugu koja je surađivala s Vitezovima, a sada je ispričao priču o svom obraćenju na katoličanstvo.

Sve je, ispričao je, krenulo od njegove supruge Moire Harris koja je krajem 1990-ih počela ponovno upoznavati svoje irske katoličke korijene. Njezina majka bila je Irkinja, ali je od vjere otpala kao mlada djevojka. Moira je, međutim, počela osjećati želju za povratak vjeri svojih predaka. U jednome trenutku rekla je suprugu: Želim biti katolkinja i želim djecu odgojiti kao katolike.

Sinise je, rekao je, bio iznenađen njezinim obraćenjem, ali joj je dao potporu. Nakon nekog vremena Moira se krstila u Katoličkoj Crkvi, a Sinise se preko svoje supruge i djece također počeo približavati vjeri.

Još jedan jak duhovni poticaj za njega bio je, kaže, situacija u kojoj su se Sjedinjene Države našle nakon napada 11. rujna 2001. Požrtvovnost ljudi koji su davali svoje živote za zajednicu i bližnje bilo je za njega veliko nadahnuće. Kao slavna osoba i on sam je bio pozvan sudjelovati u akcijama potpore vatrogascima, a kasnije vojnicima koji su poslani u Irak. Spomenuo je franjevca Mychala Judgea, kapelana vatrogasaca u New Yorku koji je poginuo pomažući žrtvama napada, kao i druge koji su nesebično i hrabro krenuli u pomoć svojoj zajednici.

“Kada pomislim na Kristov život i žrtvu, kada pomislim na sve ono što su američki vojnici i njihove obitelji spremni podnijeti, ne mogu se ne sjetiti onog što je Isus rekao: Nema veće ljubavi nego dati život za prijatelja”, rekao je Sinise čija fundacija pomaže ratnim veteranima i vojnim invalidima. Čak i prije nego što je postao katolikom, Sinise je neprestano ponavljao kako je u svom humanitarnom radu nadahnut vjerom svoje supruge, onom istom u kojoj su odgojili djecu.

On sam je katolikom “službeno” postao na Badnju večer 2010. Ženi i djeci rekao je kako ih vodi na večeru “iznenađenja”. Odveo ih je svećeniku koji ga je već dulje vrijeme pripremao za sakrament krštenja i koji ga je te večeri pred najbližom obitelji uveo u Katoličku Crkvu.

“Crkva je za mene i moju obitelj bila stijena na koju smo se oslanjali u teškim i mračnim vremenima”, rekao je američki glumac.

G. An. | Bitno.net