Post

Više od 60 različitih događaja, među kojima posjeti s vodičem, koncerti i izložbe, uz mogućnost ulaska u zvonike crkva, i posjeta mjestima koja inače nisu otvorena za javnost, predviđeno je u programu prve „Noći crkvi“, koja će se održati u Estoniji 8. lipnja, a u kojoj će sudjelovati 13 katoličkih bogoštovnih mjesta u dva najveća estonska grada – Tallinu i Tartuu. Prema nedavnim se statistikama samo 6.000 osoba izjašnjava katolicima u toj zemlji koja ima gotovo 1,5 milijuna stanovnika.

Usred krvoprolića, nasilja, pucnjave, otmica i odmazdi, u gradu Qusayr, nedaleko od Homsa u Siriji, upaljen je maleni plamen nade i ljubavi. Kako, naime, agencija Fides doznaje od lokalnih izvora, jedan se katolički svećenik, koji želi ostati anoniman, hrabro smjestio u jednoj župnoj kući u tom gradu u kojemu su sukobi najsnažniji, i to samo u svrhu molitve i posta, kako bi od Boga isprosio mir i pomirenje. To što je on „znak osporavan“ bit će iskustvo koje će – kako je rekao sām svećenik – moći shvatiti vjernici svih religija, budući da je oružje molitve i posta važno i u kršćanstvu i u islamu. Izvori agencije Fides ne isključuju da bi mu se, unatoč opasnostima, mogli pridružiti drugi vjernici, kršćani i muslimani, te da bi se tako u tom gradu izmučenom sukobima moglo upaliti novo svjetlo nade za Siriju, i to zahvaljujući muškarcima i ženama koji odbijaju mržnju i, u ime svoje vjere, izabiru nenasilje.

Katolici su se u Maliju, u nedjelju, na Duhove, i na Duhovski ponedjeljak, okupili na međureligijskoj molitvi, koju su potaknuli zajedno s protestantima i muslimanima, kako bi zazvali mir za tu afričku zemlju izmučenu građanskim ratom.

Jedinstvo među kršćanima, međureligijski dijalog utemeljen na istini objavljenoj u Evanđelju, skrb o stvorenomu, praktična solidarnost, te neprestano traženje pravednosti i mira – čimbenici su koje je južnokorejski nadbiskup msgr. Igino Kim Hee-joong predložio kako bi se na putu ekumenizma napredovalo i u Južnoj Koreji. Nadbiskup je, naime, otvorio 12. forum za jedinstvo korejskih kršćana, organiziran zajedno s Nacionalnim vijećem Crkvi i Korejskom pravoslavnom metropolijom. (rv/bitno.net)