Nadbiskup ističe važnost odgoja, posebice novih naraštaja, o spolnosti utemeljenoj na naravnoj antropologiji, osvijetljenoj Božjom riječju

Svjetski dan borbe protiv side ima biti prigoda za promicanje općeg pristupa terapijama za oboljele, za sprječavanje prijenosa zaraze od majke na dijete te za promicanje načinâ života koji podrazumijevaju ispravno i odgovorno shvaćanje spolnosti – stoji u prigodnoj poruci nadbiskupa Zygmunta Zimowskg, predsjednika Papinskoga vijeća za zdravstvene djelatnike. Nadbiskup ističe pogodnost trenutka za borbu protiv društvenih predrasuda i za isticanje potrebne moralne, duhovne i materijalne potpore oboljelima i njihovim obiteljima.

Unatoč tome što je međunarodna zajednica prije dvadeset godina pokrenula borbu protiv zaraze, procjenjuje se da milijun i osam stotina tisuća osoba svake godine umre zbog HIV-virusa. Riječ je o osobama koje bi mogle normalno živjeti kad bi im se omogućio pristup farmakološkim terapijama, odnosno antiretroviralnim lijekovima. Više se ne mogu pravdati takve smrti ni bol njihove rodbine, ni osiromašivanje obiteljskih jezgra i odbacivanje zaraženih kao ni nelagodnosti siročadi, najčešće u dječjoj dobi. Uopće se ne može više pravdati prenošenje zaraze od majke na dijete – istaknuo je nadbiskup.

Nadbiskup ističe važnost odgoja, posebice novih naraštaja, o spolnosti utemeljenoj na naravnoj antropologiji, osvijetljenoj Božjom riječju. Crkva i njezino učiteljstvo predlažu način života koji povlašćuje suzdržljivost, bračnu vjernost i odbacivanje spolnog promiskuiteta jer se sve to, kako je istaknuto u post-sinodskoj apostolskoj pobudnici ‘Africae munus’, odnosi na cjeloviti odgoj na koji osobe i zajednice imaju pravo.

U poruci nadbiskup zahvaljuje svima koji se velikodušno skrbe o žrtvama side, te ustanovama i dobrovoljcima čiji rad zaslužuje potporu međunarodnih tijela i dobročinitelja. U zaključku poruke nadbiskup izražava svoju blizinu svim oboljelima, njihovoj rodbini i zdravstvenim djelatnicima koji im, izlažući se zarazi, pružaju svu moguću njegu štiteći njihovu osobnost i dostojanstvo.