Nigerija

U Nigeriji je ponovno u nedjelju 25. studenoga potekla krv, naime u terorističkom napadu na crkvu poginulo je jedanaest osoba, a ranjeno ih je više desetaka, a u mjestu Kanu iz zasjede su pak ubijena tri kršćanina na putu u crkvu. Ponovno se sumnja na terorističku islamističku skupinu Boko Haram. Novoimenovani je kardinal Onaiyekan, nadbiskup Abuje, u razgovoru za Radio Vatikan rekao da teroristička skupina Boko Haram predstavlja anomaliju među muslimanima u državi, jer nigerijski muslimani nisu Boko Haram.

Osvrnuvši se na atentate u Nigeriji u razgovoru za Radio Vatikan, otac Giulio Albanese, misionar i urednik časopisa ‘Svijet i misije’ rekao je da je atentat apsurdan. Atentat je izveden nakon nedjeljnog bogoslužja u protestantskoj crkvi koja se nalazi u krugu vojarne regularne vojske u gradu Jaji, tridesetak kilometara udaljenom od grada Kaduna.

Izvedba je terorističkog čina svojstvena skupini Boko Haram: dvije su autobombe eksplodirale sijući smrt i razaranja, crkva je doslovno rasporena, a valja istaknuti da je atentat izazvao zaprepaštenje i tjeskobu, ne samo poradi žrtava, nego i stoga što se zbio u području koje se smatralo sigurnim, na očigled brojnih vojaka, u prostoru pod njihovim nadzorom i ograđenom bodljikavom žicom – istaknuo je otac Albanese. Atentat se mogao izvesti jedino zahvaljujući krivnji kojeg vojaka koji je iznevjerio svoje kolege, a to je dokaz da se islamski ekstremizam uvukao i u regularnu vojsku – zaključio je otac Albanese. (rv/bitno.net)

Foto: www.asianews.it