Bagdad

Za nešto više od mjesec dana papa će Benedikt XVI. poći na apostolsko putovanje u Libanon, koje je na programu od 14. do 16. rujna. Glavna je svrha puta objava i predaja apostolske pobudnice za Srednji Istok. Papin se posjet stoga nestrpljivo očekuje ne samo u Libanonu, nego i u svim kršćanskim zajednicama toga područja.

O tomu kako Crkva u Iraku gleda na taj pohod, za Radio Vatikan govorio je msgr. Shlemon Warduni, pomoćni bagdadski biskup, te pritom istaknuo kako unatoč svim teškoćama koje postoje, i zabrinjavajućim prilikama u kojima se nalazi Srednji Istok, i Crkva u Iraku s puno nade očekuje pohod Svetoga Oca Libanonu. I mi, u Iraku, očekujemo ovu pobudnicu s ljubavlju i puno nade. Ima mnogo teškoća, ponajviše što se tiče sigurnosti; stoga se nadamo da će ovaj pohod donijeti utjehu, hrabrost i potporu – napomenuo je biskup.

Na novinarovu primjedbu kako se Papa neće susresti samo s kršćanima i libanonskim biskupima, nego i s muslimanskim zajednicama, biskup Warduni je primijetio da se i na Sinodi za Srednji Istok razgovaralo o dijalogu između muslimana i kršćana. Svi mi živimo na istom mjestu: ovdje smo zajedno odrasli, živimo zajedno, i posebno mi, svjedoci evanđelja, uvijek nastojimo biti blizu svojoj braći, jer religija ima približiti duše, ima učiniti da se shvati da je Duh Božji posvuda nazočan – istaknuo je pomoćni bagdadski biskup napominjući na kraju da će ovo Papino putovanje u Libanon biti ohrabrenje i za sve iračke kršćane koji su bili prisiljeni pobjeći. (rv/bitno.net)