Samo nekoliko dana prije početka Svjetskog dana mladih, zbog posjedovanja “neznantne količine eksploziva” u poljskom gradu Łódźu uhićen je 48-godišnji Iračanin.

Prema riječima glasnogovornice policije Beate Marczak, pronađena količina eksploziva bila bi “nedovoljna za izazivanje eksplozije”, no prema poljskim zakonima zbog ilegalnog posjedovanja eksplozivnih sredstava Iračaninu prijeti zatvorska kazna i do osam godina.

Eksploziv je zapravo pronađen u tragovima, na odjelu i kovčegu Iračanina. Prema pisanju poljskih medija, kod muškarca su pronađene i bilješke s adresama trgovačkih centara u Łódźu. Svi trgovački centri kasnije su pretraženi, ali nije pronađena eksplozivna naprava.

Uhićenog Iračanina ispitala je tajna policija, a u pritvoru će provesti dva mjeseca. Glasnogovornik suda u Łódźu Pawel Urbaniak izjavio je kako uhićenik nije imao prebivalište u Poljskoj, te da je na temelju pronađenih dokumenata utvrđen njegov identitet. Protiv njega neće biti podignuta optužnica za terorizam, jer za nju nema temelja nego za ilegalno posjedovanje eksploziva.

Iako su pojedini mediji ovo doveli u vezu sa Svjetskim danom mladih, nema nikakvih naznaka da je Iračanin planirao napad tamo. Uhićen je 21. srpnja, a vijest o uhićenju došla je do javnosti jučer.

Spomenimo kako je od uvođenja privremene granične kontrole 4. srpnja za gotovo 200 osoba bio onemogućen ulazak u Poljsku, te kako za sigurnost tijekom susreta Svjetskog dana mladih brine deset tisuća policajaca iz krakovskoga područja, te više od tisuću vojnika.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net